Šverceri drogu kriju u gaćama, rukavicama i kroasanima

Srbija se, kako kaže, Ivan Ribać, načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina, može smatrati raskrsnicom puteva droge.

Samo tokom prošle godine carinici su zaplenili gotovo pola tone različitih droga, najviše marihuane, koje je bilo preko 370 kilograma. Zaplenjeno je skoro 60 kilograma heroina, 14 kilograma ekstazija, 11 kilograma kokaina, četiri kilograma hašiša, koliko je bilo i različitih psihoaktivnih supstanci.

Ribać za "Novosti" objašnjava da naša zemlja spaja Istok i Zapad i predstavlja tranzitnu zemlju za šverc narkotika.

"Heroin dolazi sa istoka, najčešće preko Gradine, dok marihuana iz Albanije i sa Kosova uglavnom stiže preko Makedonije i prelaza Preševo. Krijumčari za izlaz iz Srbije najčešće pokušavaju da koriste prelaz Batrovci ka Hrvatskoj i Horgoš ka Mađarskoj. Na ovim pravcima krijumčare se marihuana iz Albanije i Makedonije preko Crne Gore i Kosova, kao i heroin iz Turske preko Bugarske ka zemljama EU", objašnjava Ribać.

Upravo na ovim "najfrekventnijim" prelazima carinici pronalaze najviše marihuane i heroina, uprkos tome, prema njegovim rečima, kontrole su svuda podjednako rigorozne.

"Kreativnost krijumčara je neverovatna. Negde sam pročitao da su duž američko-meksičke granice konzerve sa marihuanom ispaljivali vazdušnim topovima, katapultima, podzemnim tunelima, ili podmornicama tovare kokaina. Mi nismo imali takva iskustva, ali smo pronalazili narkotike u specijalno napravljenim bunkerima vozila, dok manje količine šverceri kriju i u donjem vešu, točkovima, filterima za vazduh, rukavicama, mobilnim telefonima, pa čak i u kroasanima", dodaje sagovornik beogradskog lista.

Carinici su drogu pronalazili i tamo gde je zaista teško i pretpostaviti da bi mogla da bude. Primera radi, ko bi pomislio da u akumulator može da stane više od dva kilograma heroina.

Najčešće se, ipak, švercuje marihuana, što pokazuje i podatak da je samo u decembru prošle godine zaplenjeno oko 150 kilograma te droge. Krijumčari su i u slučaju marihuane pokazali iznenađujuću dovitljivost kada su u pitanju mesta skrivanja, pa su tako carinici na Preševu u oktobru skenerom otkrili 16 kilograma marihuane skrivene u unutrašnjosti boce za auto-gas. Najveća prošlogodišnja zaplena zabeležena je na Batrovcima u aprilu, kada je u nameštaju pronađeno 63 kilograma tog narkotika.

Opširnije o švercu droge kroz našu zemlju možete pročitati OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.