Za nedelju dana više od 10.000 saobraćajnih prekršaja na srpskim putevima

Učesnici u saobraćaju u Srbiji ne poštuju dovoljno saobraćajne propise, kada je reč o korišćenju sigurnosnih pojaseva i upotrebi mobilnih telefona za vreme vožnje, pokazali su rezultati akcije MUP-a tokom prošle nedelje.
Kako za "Politiku" kažu u ovom ministarstvu, za samo sedam dana trajanja akcije u kontroli saobraćaja zabeleženo je više od 10.000 ovih saobraćajnih prekršaja.
 
Policija je sedam dana, od ponedeljka do prošle nedelje pojačano kontrolisala korišćenje sigurnosnih pojaseva i upotrebu mobilnih telefona tokom vožnje. Uprava saobraćajne policije MUP-a ovu akciju sprovela je istovremeno sa još 31 evropskom državom u okviru međunarodne organizacije Tispol, koja čini mrežu saobraćajnih policija Evrope.
 
Prema podacima MUP-a, saobraćajna policija je za nedelju dana sankcionisala 7.551 vozača i 723 putnika u vozilu zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa. Od navedenog broja, 442 osobe su se prevozile na prednjim sedištima, a 281 na zadnjem sedištu vozila. Zbog nepropisnog korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje, policija je prijave napisala protiv 1.701 vozača.
 
Takođe, napominju u MUP-u, sudeći prema rezultatima istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja, procenat vezivanja pojasa na prednjim sedištima je oko 75 odsto, a na zadnjim svega devet odsto. Drugim rečima, svaki četvrti učesnik u saobraćaju ne vezuje pojas na prednjem sedištu, dok samo jedan od 10 putnika koristi pojas na zadnjem sedištu. Prema istom istraživanju, svaki peti vozač koristi telefon za vreme vožnje na nepropisan način.
 
U toku prošle godine u automobilima je poginulo 183 vozača i 98 putnika, dok je povređeno 6.890 vozača i 5.699 putnika. Od ukupnog broja nastradalih putnika, 55 odsto je sedelo na prednjem, a 45 odsto na zadnjem sedištu.
  • Jovan

    22.03.2017 10:48
    Pozdrav za Zemija
    Zemara, pozdravljam te, jeste da si mi uzeo 1000 dinara za nevezanje i to jos uz pricu, ubaci u vozacku a ja idem kao da te proverim, ali si pozdravio i ћаћу i reko da ćeš ti platit kilo janjetine kad nas sretneš u kafani.
    Tako da je ta statistika sigurno mLogo veća nego što piše :).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija