Maturanti u Srbiji 19. maja plešu za Ginisov rekord

Maturanti cele Srbije ponovo će zaplesati čuveni maturantski ples kadril 19. maja, istovremeno s brojnim vršnjacima širom Evrope, u manifestaciji koja traje već 13 godina.
Kako piše "Dnevnik", organizatori su pozvali sve zainteresovane gradove, škole i maturante da se pridruže tom događaju i obaranju Ginisovog rekorda za najveći simultani ples u svetu. Trenutni rekord, postavljen 2011. godine, iznosi 33.202 plesača.
 
Manifestacija "European quadrille dance festival" ili "Maturantski ples" podrazumeva da maturanti, simultano u svim evropskim gradovima koji učestvuju, plešu istu koreografiju, uz kompoziciju "Slepi miš" Johana Štrausa. Muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija, tačno u podne.
 
Kraljevo je prvi grad iz Srbije koji se priključio tom projektu Plesnog saveza Slovenije 2005. godine, nakon čega su se pridruživali i ostali gradovi, među kojima je i Novi Sad. 
 
U plesu najčešće učestvuju maturanti srednjih škola, dok u nekim gradovima plešu i "mali maturanti" – osmaci. 
 
U projektu su, do sada, učestvovali i maturanti Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Estonije...
  • Zoya

    05.06.2018 22:50
    Slet je zakon... ovo bezveze...
  • Sanja

    28.03.2017 13:52
    Divna deca. Neka su oni nama zdravi, živi, srećni i veseli. Svima želim uspeh i sreću u daljem životu.
  • Ul

    28.03.2017 11:12
    Plesace od radosti sto zive u nedodjiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija