"Doktorati su najveći biznis u obrazovanju"

Dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu Branislav Boričić rekao je da su u obrazovanju doktorati "najveći biznis".
"Na Ekonomskom fakulteta bude usvojeno tek deset doktorata tokom jedne godine, a ekonomskih i biznis škola ima kao pečuraka u ovoj zemlji, najveći su biznis tu doktorati. Ako govorimo o korupciji u visokom obrazovanju, mislim da je to proporcionalno nivou studija - ono što se dešava na osnovnim studijama je zanemarljivo kad idemo na doktorate", rekao je dekan Ekonomskog fakulteta za N1. On je dodao da nema takvih saznanja o Beogradskom univerzitetu.
 
"Ali govorim o slučajevima... Jedan seminarski rad košta 20 evra, master 150 evra, za doktorate nema takvih ponuda, ali ko je zainteresovan verovatno može doći i do takve ponude, a mogu da zamislim da se to onda meri desetinama hiljada evra", dodao je.
 
Slučajevi koji su se pojavili u vezi sa plagijatima funkcionera i korpus visoko obrazovnih institucija niskog kvaliteta doprineli su tome da se u sve sumnja, ocenio je on i naveo da Ekonomski fakultet postoji 80 godina i da je za to vreme 800 doktorata odbranjeno. 
 
"Unazad godinama to je limit. Koji su motivi nekog čoveka da doktorira, ako to nije vezano za akademsku karijeru?", upitao je Boričić, uz ocenu da je ceo obrazovni sistem ruiniran. 
 
"To pranje diploma je pojava koja je kao dobar dan, svakodnevno u javnim ustanovama, preduzećima, ima svedočenja da obično radi jedan dobar i on na leđima nosi ostalih pet, sedam nekompetentnih. To je veći problem od doktorata, doktorati su vrh ledenog brega. To je izvor frustracija", kazao je i dodao da onda takvi stručni ljudi počnu da razmisljalju zašto su uopšte ovde. Kako kaže, srž problema u sistemu obrazovanja su osnovne škole, pa je idući naviše sve manje važno.
 
"Obrazovanje i uz njega i zdravstvo, jeste stub u koji paradoksalno nijedna politička garnitura ne želi da ulaže. Jer dobri plodovi obrazovanja će se brati kroz 15, 20 godina i niko ne želi taj projekat obrazovanja, da zasuče rukave i time se bavi", naveo je Branislav Boričić za N1.
  • kiborg-ns

    29.03.2017 13:50
    za profesorovo dete
    Druze , ti si od celog mog teksta jedino pisao oko profesorove dece.Zasto?Jel zato sto se ti pronalazis u tome?Prvo ja nikad nisam generalizovao nista.Ja svakog coveka gledam jednako.Meni crnac nije lopov zato sto je crnac.Meni je svaki covek isti sve dok ga ne upoznam i ne vidim kakav je.Tako isto i asistenti - profesorova deca.Da ne pricamo uopsteno reci cu samo jednu cinjenicu.O njoj je pisao portal radio 021.Na filozofskom fakultetu je bio konkurs za asistenta.Sa jedne strane je bilo dete profesora sa nekompletnom dokumentacijom i slabim prosekom a sa druge strane je bilo neko bez veze sa kompletnom dokumentacijom i visokim prosekom preko 9.Sta mislis koga su primili na posao?Isto tako ja znam primer iz meni bliskih krugova sa istim ishodom.S time da je ovde sa te druge strane bila devojka sa 10.00 prosekom i 5.00 iz srednje i osnovne skole koja je proglasena za studenta generacije.Opet ponavljam da ne zelim da generalizujem.Ja ne kazem da si ti licno taj koji je dobio posao preko veze i ne kazem da si ti licno onaj koji pruza nekvalitetnu nastavu.Ja sam samo pricao o losim stvarima koje se desavaju na fakultetu.Ja licno ne radim na fakultetu i apsolutno me ne dotice nista iz te price.Mene kao gradjanina ove zemlje pogadja to sto dobra deca koja su vredno ucila sede na birou dok losi rade.Cast izuzecima koji nisu u toj prici.Ja samo zelim drustvo jednakih sansi gde ce najbolji da rade a najlosiji tek ako bude bilo mesta i ako zele da se promene.A kod nas je obratno...
  • Smorena

    29.03.2017 08:36
    @profesorovo dete
    Kao profesorsko dete, morao bi biti bar pismeniji.

    @Docent
    Titule se u drzavnoj upravi placaju, veci koeficijent za obracun plate ili procentualno uvecanje, a i nekako dobro "zvuci", narocito ako je politicka karijera u pitanju.
  • MD I DR

    29.03.2017 08:30
    Studije preko veze,doktorat preko veze,zaposlenje na fakultetu preko veze ...PMF,momak i devojka zaposleni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.