U biračkom spisku 800.000 fantoma

U birački spisak upisano je 800.000 glasača više nego što Srbija ima punoletnih stanovnika.
Pravo glasa imao je i građanin koji će u januaru napuniti 128 godina. Među upisanim biračima su i oni koji žive na nepostojećim adresama, a mogućnost da glasaju nisu imali brojni građani koji su poslednjih 20 godina redovno izlazili na birališta. Sve ovo je u najmanju ruku nelogično i kontroverzno.
 
Priliku da srede birački spisak imale su sve dosadašnje vlasti, ali nijedna to nije uradila, niti je ikada iskazana politička volja. Razlozi za to više su nego očigledni. Iako su u nadležnom ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave rekli da se birački spiskovi redovno ažuriraju, postoje brojni primeri koji ukazuju na suprotno. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija ima 7.186.862 stanovnika, a punoletnih građana koji imaju pravo glasa je 5,9 miliona. U jedinstveni birački spisak za ovogodišnje predsedničke izbore upisano je 6,7 miliona birača. Kada se ta brojka uporedi sa brojem punoletnih građana, ispostavlja se da pravo glasa na ovim izborima ima više od 800.000 birača koji nisu stanovnici Srbije.
 
Iako se na trenutak može pomisliti da je reč o državljanima Srbije koji žive u inostranstvu, prema rečima više članova RIK-a, u birački spisak upisano je svega oko 11.000 birača koji glasaju u dijaspori. A šta je s preostalima koji imaju pravo glasa i kako su se našli na biračkom spisku?
 
"I ja se pitam kako je to moguće. Prostor za manipulaciju sa blizu milion glasova je ogroman. Kako je moguće da već 27 godina imamo neažuriran birački spisak? Sve ovo se dešavalo i devedesetih godina, ali i posle 5. oktobra. Nijedna vlast taj problem nije rešila jer to očito odgovara svima", kaže za Blic član Republičke izborne komisije Vladimir Gajić. Moguća pretpostavka je da su se pojedini birači prijavili da glasaju u inostranstvu, a nisu se odjavili iz Srbije. Čak i da je to slučaj, opet se radi o zanemarljivoj brojci u odnosu na spomenutu, kažu sagovornici Blica. 
 
Jedan građanin je za taj list rekao da mu je otac umro pre 20 godina, ali da mu je za ove izbore stigao poziv da glasa. Ako ovo zvuči neverovatno u nekoj uređenoj državi, šta je sa biračem koji će za mesec dana napuniti 128 godina (rođen 1889. godine), a upisan je u birački spisak na Novom Beogradu. Ako je neko i za trenutak pomislio da je moguće da u Srbiji živi osoba od 128 godina, treba napomenuti da je prošle godine preminuo najstariji stanovnik Srbije sa 107 godina. Kako je objavio Insajder, u Jedinstvenom biračkom spisku samo na teritoriji Beograda su i dalje najmanje 23 osobe koje su rođene još u 19. veku. Ivan Ninić, takođe član RIK-a, kaže da se među upisanim biračima nalazi na desetine hiljada umrlih, ali da mu nije poznato da li takvih slučajeva ima više od 100.000. 
 
"Pošto rodbina preminulih smrtne slučajeve prijavljuje matičnim službama, one su dužne da u roku od nekoliko meseci građane koji su preminuli izbrišu iz biračkog spiska. Matičari taj posao očigledno ne rade jer kako u suprotnom objasniti ovakve slučajeve", navodi Ninić.
 
U RIK je stigla masa prijava stanara koji tvrde da su na njihove adrese stigli pozivi za glasanje nepoznatim ljudima koji nikada u njihovim stanovima i kućama nisu živeli, niti su ikad čuli za njih. V. C. iz Beograda navodi za Blic da je samo u njegovoj zgradi stiglo više od 20 poziva za glasanje građanima za koje niko od stanara nije čuo. Ninić kaže da je moguće da su neki odranije, pre 20 godina, bili prijavljeni na tim adresama, ali da je i dalje mnogo toga nejasno.
 
"Takvih slučajeva je bilo mnogo. Odakle pojava tolikog broja ljudi, niko ne zna. Takođe, u biračkim spiskovima bilo je puno ljudi koji su prijavljeni na adresama koje ne postoje u Beogradu", navodi on. Ostatak teksta možete pročitati u današnjem Blicu.
  • G

    15.04.2017 19:16
    kategorički protiv cenzure
    Tekst koji vi pišete nikako ne dolazi iz uma normalnog čoveka. Vi ste društveni šljam i otpad, a ako već volite takve izraze odnosno ako je to jedini jezik koji razumete - vi ste "gospodine" najobičnije ljudsko govno.
    U potpunosti je očekivano od maloumnika da u diskusiji u nedostatku argumenata pribegava pežorativnim frazama, isto koliko je očekivano da bez prekida pominje njegovu decu što ste pokazali već svojim prvim komentarom. To je deo vašeg mentalnog stanja, ja prihvatam da vi svesno sebi ne možete pomoći te da vam je potrebna profesionalna pomoć. To međutim nikako ne znači da ću takvom šljamu dozvoliti da nadglasa razum.
    Šteta je što ne poslušate svoj sopstveni savet. Vaša taktika je možda da ponavljanjem uvreda naše dece ili uvredljivih fraza iscrpite sagovornika, ali to kod mene ne može da prođe niti je ikada moglo. Vi ste apsolutno poslednji maloumnik koji je kompetentan da ocenjuje šta je lepo ponašanje.
    Pošto NIŠTA niste odgovorili na MOJA postavljena pitanja, niti izneli I JEDAN JEDINI DOKAZ da je IJEDAN JEDINI preminuli građanin glasao niti imate IJEDAN JEDINI dokaz bilo kakve druge malverzacije, moje matematički i statistički tačne izjave ostaju čvrste dopalo se to vama ili ne. Nastavite slobodno da dokaze zamenjujete floskulama da druga strana treba da dokazuje nevinost - vi ste mentalno poremećeno lice u čiju šuplju glavu nikako ne može da uđe da se nevinost nikada ne dokazuje. Nastavite zato da sami sebe pozitivno ocenjujete, otkrivate time puno o sebi.
  • u prolazu

    12.04.2017 14:57
    za "genija" G
    Šta normalan čovek da kaže...

    Kako ste napisali, tako sam i shvatio! Nije to jedina reč na slovo G, ima i "genije" ali smetaju navodnici...
    Postoji još reči koje vam pristaju: *ad, *ovno, *ovnar, *uzica, *adan, *adov, *anglija, *lupan, *luperda, *lavić, *libov, *maz, *njida, *noj, *nusoba... ali sam odabrao onu koja paše za takvog sagovornika, a to je *ovedo!

    Da bi sa nekim komunicirali, potrebno je saslušati sagovornika i odgovoriti na postavljena pitanja! U suprotnom to nije konverzacija, ni sukob mišljenja, već besmisleno ponavljanje prethodno naučene mantre u cilju iscrpljivanja sagovornika.
    Vidim da je to taktika, i da je cilj da vaša bude zadnja, bili u pravu ili ne. Lepo ponašanje vam je izmišljen pojam!

    Pošto NIŠTA niste odgovorili na postavljena pitanja, ni izneli I JEDAN dokaz za vaše "matematički i statistički tačne" tvrdnje, koristim priliku da završim "razgovor" sa običnim papagajem koji je naučio nekoliko fraza i stalno ih ponavlja!
    Tešite se da ste u pravu, ne zanima me, vaše rupe u glavi... Nisam iscrpljen, samo nema smisla gubiti vreme na "raspravu" sa nižom vrstom! Ne mogu vam podariti razum, ne možete me iznervirati.

    Za vas važi još jedna reč na isto slovo, *ubitnik! Nije perspektiva, već trenutno stanje!

    Stoji šta sam vam poželeo, po zasluzi, ne povlačim se jer nemam argumenata, već nemam razumno biće da ih iznesem! Ne znam nemušti jezik!

    Nije svetlosna godina, već drugi svemir!

    "Vidimo" se na drugim vestima, NARAVNO sa argumentima!
  • G

    12.04.2017 12:15
    za maloumnog "u prolazu"
    Nije začuđujuće da vam je neophodna stručna, pa i konzilijarna pomoć za razumevanje značenja pisane reči, obzirom da ste toliko "obrazovani" da na slovo G poznajete samo jednu reč.
    Nije samo sadašnja vlast bila "vlast". Ovakav isti birački spisak je bio i u vreme vladavine DS - da pretpostavimo onda bez ikakvih dokaza da su i oni pokrali izbore jer su mrtvi glasali za njih? Igrajte se statistike do mile volje, kad dokažete da li i koliki je taj "određen broj mrtvih" onda ćete dobiti drugačiji osvrt. Dokaze želite da zamenite pretpostavkama i neistinama - nećete uspeti.
    Možete sumnjati koliko god želite, sumnja nije nikakav dokaz. Mogu i ja da sumnjam da ste ratni zločinac, poučen prethodnim DOKAZANIM ratnim zločincima među građanima Srbije.
    Možda biste trebali obratiti pažnju na sopstvenu "rupu u glavi" usled koje na pojedina slova abecede znate samo jednu reč. Opet, možda je to samo deo vašeg "karaktera" i vašeg "svetlosnu godinu udaljenog" nivoa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.