Desetine stranaca prijavljenih na istoj adresi glasaće na izborima

Dirim Dilek, Matrinoglou Miray, Gul Aslihan samo su neka od imena koja će na predstojećim izborima za predsednika Srbije imati pravo glasa, a poziv za glasanje, s još četrdesetak građana, dobili su na adresu Gavrila Principa 53, u centru Beograda.
Prema rečima volontera u Info-parku u Beogradu, poštar je u nedelju doneo ove pozive na adresu pored njihove, a kako tamo nije bilo nikoga da preuzme ove pozive, poštar ih je dao Info-parku.
 
Novinari redakcije Insajder.net tražili su od Ministarstva objašnjenje, prosledivši im nekoliko fotografija na kojima se vide pozivi za glasanje građanima sa stranim imenima. Ministarstvo povodom ovih informacija za Insajder navodi da je uvidom u matičnu knjigu utvrđeno da su oni državljani Republike Srbije poreklom iz Turske.
 
Ministarstvo, u čijoj je nadležnosti Jedinstveni birački spisak, navodi da su ovi birači upisani u biračke spiskove pre 2011, kada je formiran jedinstveni birački spisak. Deo odgovornosti Ministarstvo prenosi i na jedinice lokalne samouprave, dodajući da su pre formiranja Jednistvenog biračkog spiska spiskove vodile upravo jedinice lokalne samouprave.
 
Ministarstvo dodaje i da je važno napomenuti da su prilikom sačinjavanja JBS vršene provere birača koji su preuzeti iz lokalnih aplikacija i da su neki od njih brisani po raznim osnovima (duplo upisani, umrli, nisu imali državljanstvo…), dok su drugi kasnije upisivani po osnovu sticanja punoletstva i podataka Ministarstva unutrašnjih poslova o prebivalištu.
 
"Budući da je utvrđeno da je kod proveravanih osoba mesto rođenja država Turska, imena su upisana na tom jeziku. Za sva lica čiji su podaci proveravani, uvidom u matičnu knjigu, utvrđeno je i da su i državlјani Republike Srbije, te da po tom osnovu ispunjavaju uslov da budu upisani u birački spisak", navodi se u odgovoru.
 
Međutim, ono što je i dalje nejasno jeste kako je moguće da se na jednoj adresi nađe više od 40 lica.
 
Prema istraživanju Insajdera, a uvidom u katastar nekretnina, na adresi Gavrila Principa 53 imaoci prava na ovoj parceli su pojedina privatna lica, koja se ne nalaze na ovim pozivima, i kompanija za proizvodnju mesa Agroživ A.D. Pančevo.
 
Takođe na osnovu podataka sa sajta Infograd - besplatni gradski informator, na ovoj adresi u beogradskoj opštini Savski venac nema nikoga.
 
Gotovo svakodnevno na društvenim mrežama pojavljuju se informacije da su na određene adrese širom Srbije stigli pozivi za glasanje preminulim građanima ili građanima koji već godinama ne žive na tim adresama.
 
Više o tome na sajtu Insajdera.
  • DA LI STE PROVERAVAL

    30.03.2017 22:21
    RANIJE
    Biracki spiskovi su bili i bice neuredjeni jer oni koji treba to da rade ne rade a vi novinari i velike demokrate niste o tome pisali ni smeli za vreme velikih demokrata skraceno zutih a sad ste se bas ostrvili, ali sve se placa sve se vraca tako ce i sadasnji i buduci.
  • Jovan

    30.03.2017 17:02
    Sloboda(NE)
    Kradu presvuceni radikali na sve strane, samo da po svaku cenu ostanu na vlasti.
    Ako nastaveo ovako-stvarno ce na kraju i platiti tu SVAKU cenu.
  • alias

    30.03.2017 16:56
    I u mom ulazu je stiglo 8 poziva za ljude-fantome koje ne znam, a živim u istoj zgradi 40 god. Poštar je ostavio gore na sandučićima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.