Predstavnici opozicije napustili sednicu RIK-a, Jankovićev tim podnosi krivičnu prijavu

Predstavnici dela opozicije napustili su sednicu Republičke izbore komisije (RIK), nezadovoljni što se nije glasalo o njihovom predlogu da se izvrši uvid u glasački materijal sa svih biračkih mesta.

Sednicu su napustili članovi RIK iz izbornih štabova Vuka Jeremića, Saše Jankovića, Pokreta Dosta je bilo, Dveri, Stamatovića, kao i stalni članovi DS-a i SDS-a.

Nakon što je okončana rasprava, predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je to telo konstatovalo da nisu tačne tvrdnje izbornog štaba Saše Jankovića da je na biračkim mestima 27 i 85 u Novom Pazaru kandidatu vladajuće koalicije Aleksandru Vučiću pripisano gotovo 800 glasova i dodao da je utvrđeno da je on imao samo četiri glasa više u izbornom materijalu nego što je bilo listića sa zaokruženim njegovim imenom.

"Konstatovali smo da te tvrdnje nisu tačne i tako je skinuta ljaga sa izbornog procesa", rekao je Dimitrijević.

Prethodno, Dimitrijević nije želeo da stavi na dnevni red predlog predstavnice Srpske radikalne stranke Željke Radete da se brojanje ponovi na svih 8.500 biračkih mesta jer je rekao da je utvrđivanje dnevnog reda završeno. Radeta je tvrdila da RIK nema pravo da glasanje ponovi samo na dva biračka mesta i ocenila da se sutra može desiti "da neko na nekoj drugoj televiziji ospori druga dva mesta".

RIK je u nastavku sednice usvojila odluku o formiranju biračkih odbora na osam mesta na kojima se izbori ponavljaju, kao i odluku kojom se članovima i koordinatorima radnih tela RIK-a za ponovljeno glasanje određuje jednokratna nadoknada od 2.500 dinara.

Jankovićev tim najavio krivične prijave zbog neregularnosti

Izborni štab Saše Jankovića najavio je krivičnu prijavu protiv NN lica i svih članova biračkih odbora na više biračkih mesta na kojima su utvrdili neregularnosti na predsedničkim izborima.

Vesna Rakić Vodinelić, članica RIK-a ispred kandidata Saše Jankovića, rekla je da izražava sumnju u današnje brojanje glasova u RIK-u pred TV kamerama, jer se, kako kaže, neupotrebljeni listići nisu ni brojali. Ona ostaje pri tvrdnjama koje je ranije izneo Jankovićev tim, da su uvidom u birački materijal, na jednom biračkom mestu u Novom Pazaru pronašli 543 glasa više za Aleksandra Vučića, a na drugom 250 glasova više.

Rakić Vodinelić je navela i da je Jankovićev štab tražio uvid u materijal sa 50 biračkih mesta, ali da su dobili materijal sa 25 mesta. Radi se o biračkim mestima 27 i 85 u Novom Pazaru, za koje je RIK danas, ponovnim brojanjem glasova, utvrdio da su četiri glasačka listića osporena, koja, kako su naveli, mogu biti i greška.

Rakić Vodinelić kaže i da su kamere u velikoj sali Skupštine snimale njihovo ponovno brojanje glasova, i da je na današnjoj sednici RIK-a tražila da se taj materijal objavi, što je odbijeno. Ona je istakla i da sumnja da je bilo modifikacije izbornih rezultata, i da veruje da će se konačna istina utvrditi nakon fer sprovedenog sudskog postupka.

Ponovno brojanje glasova usledilo je nakon što su predstavnici izbornog štaba Saše Jankovića naveli da je na ta dva biračka mesta ukradeno oko 800 glasova i da se može pretpostaviti po analogiji da je na teritoriji cele Srbije Vučić sebi pripisao 319.000 glasova više nego što je dobio.

  • Bond008

    10.04.2017 05:52
    Dan ipo
    Je izborni materijal sa ta dva BM bio bez kontrle posle pronalazenja viska listica. Da li stvarno mislite da vlast koja bespravno rusi delove grada, kupuje diplome, obmanjuje, resila da dozvoli da je uhvate u kradji izbora? Odatle ne savijeni listici i odatle posle dan ipo poziv N1da se broji pred kamerama.
  • antisns

    10.04.2017 03:12
    Bravo Jankovicu .
  • S

    09.04.2017 23:04
    @NS anonimus
    Drugim rečima, predstavnik LSV je ostao na sednici? Nije se pridružio opoziciji? Isto tako i predstavnik Belog Preletačevića? Zanimljivo!

    Tacno . Oduvek sam tvrdio da je Beli ustvari bio AVov igrac koji je tu da razvodni glasove opozicije .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.