Srbija manipuliše podacima o ratnim zločinima?

Delegacija Srbije, koju je predvodila direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, pred Komitetom UN za ljudska prava u Ženevi, 7. i 8. marta 2017, predstavila je Treći periodični izveštaj o primeni Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.
Kako piše "Danas", u okviru ovog izveštaja izneti su podaci o procesuiranju ratnih zločina u Srbiji.
 
Fond za humanitarno pravo (FHP) ističe da je tokom diskusije sa ekspertima komiteta srpska delegacija informacije o radu državnih organa nadležnih za procesuiranje ratnih zločina "tendenciozno predstavila ili je iznosila potpuno netačne podatke, sve sa ciljem stvaranja lažne slike visoke efikasnosti".
 
"Odgovarajući na pitanja članova Komiteta UN, predstavnici delegacije Srbije odbacili su sugestiju da je trend podizanja novih optužnica za ratne zločine u padu. Međutim, ako se posmatra period od poslednjeg izveštaja Komiteta period nakon 2011, statistika podignutih optužnica je: 2011 - pet optužnica protiv devet lica, 2012 - pet optužnica protiv sedam lica, 2013 - sedam optužnica protiv 11 lica, 2014 - sedam optužnica protiv devet lica, 2015 - dve optužnice protiv 13 lica (jedna od ove dve optužnice ni do danas nije potvrđena) i 2016 - sedam optužnica protiv sedam lica. Dakle, ukupno 33 optužnice protiv 56 lica", navode iz FHP-a.
 
Kako dodaju, slab učinak Tužilaštva za ratne zločine naročito je uočljiv ako se ima u vidu broj podignutih optužnica u šestogodišnjem periodu za zločine koje je tužilaštvo samostalno istražilo i koji predstavljaju nove, do tada neprocesuirane zločine.
 
"Osim fiktivne kvantitativne, delegacija Srbije prećutkuje i kvalitativnu analizu, pa se tako u njenom izveštaju i obraćanju Komitetu UN ne pominje da su optužnice TRZ-a skoro isključivo usmerene protiv nižerangiranih počinilaca, te da u poslednjih šest godina većina optužnica obuhvata samo jednog optuženog i jednu ili vrlo mali broj žrtava", ukazuju iz FJP-a.
 
Takođe, naglašavaju iz FHP-a, predstavnici delegacije Srbije preuzeli su podatak TRZ-a po kojem je domaćim suđenjima dosad obuhvaćena 5.591 žrtva. 
 
"Do ove preuveličane brojke nije moguće doći bez uračunavanja predmeta okončanih oslobađajućim presudama, u kojima pravo žrtava na krivičnu pravdu nije zadovoljeno, na primer Tuzlanska kolona, navedeni broj žrtava je 101. Osim toga, u statistici Tužilaštva za ratne zločine žrtve se 'multiplikuju', odnosno iste žrtve iz dva ili više predmeta koji se odnose na isti događaj sabiraju se više puta", navode iz Fonda za humanitarno pravo.
  • Stanko

    23.04.2017 08:27
    stop
    Od rušenja Miloševića i dolaska Đinđića, Koštunice, Tadića.... na vlast i čelo Srbije, formirani su timovi uz NVO kojima je jedini cilj bio uništavanje Srbije i Srbskog naroda. Priznanje da su Srbi ZLOČINCI, postao je Takmičarski trend Srbskih presednika, Premijera, predsednika kojekakih Stranaka. Dolaskom izbeglica iz Hrvatske i BiH počela je još veća mržnja i raskol Srba nad Srbima. Sramotno postavljanje Nesrba na odgovarajuće odgovorne funkcije, Srbi su postali zločinci. U Hrvatskoj i BiH na take funkcije nisu mogli biti ni birani, a kamoli izabrani Srbi. Kod njih je podignuto svega 1-2 % od broja istraga i osuda u Srbiji. Ne treba nama Bela kuga, poubijat ćemo se sami i istrebiti.
  • fond

    23.04.2017 01:00
    za fond
    Bilo bi lepo da imamo uporedne podatke koliko je optužnica podizano u Hrvatskoj i BiH. Tada bi videli da li mi ipak radimo neki pomak ili zatežemo. No, tako nešto od Kandić&Co ne očekujem.
  • Šarov

    22.04.2017 23:44
    Mi smo anđeli. Polomljenih krila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.