Uskoro baza nelegalnih objekata u Srbiji

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije je danas saopštilo da će u narednih desetak dana biti kompletna baza nelegalno izgrađenih objekata i da se paralelno priprema i kategorizacija popisanih objekata.

Kako se navodi u saopštenju, baza nezakonitih objekata napravljena je na osnovu popisa po gradovima i opštinama u Srbiji, a kategorisano je 62,5 odsto popisanih objekata. Od 1,6 miliona novih popisanih objekata, do sada je kategorizovano milion.

Tako je utvrđeno da je od milion popisanih i kategorisanih objekata, čak 407.000 stambenih jedinica (40,7 odsto), 376.000 pomoćnih objekata (37,6 odsto), 190.000 ekonomskih (19 odsto), 7.500 poslovnih (7,5 odsto), 4.500 komercijalnih (4,5 odsto), 1.200 proizvodnih (1,2 odsto) i oko 4.500 ostalih objekata (4,5 odsto).

Od 26. aprila, započinje naredna faza ozakonjenja, kada će biti usvojena inspekcijska rešenja o rušenju, kao i rešenja o ozakonjenju.

Plan je da se prvo održe sastanci s predstavnicima lokalnih samouprava u sedištima upravnih okruga, a zatim da timovi Ministarstva posete sve lokalne samouprave u Srbiji, kako bi, kao i tokom popisa, pored kontrole, pružali i savetodavnu pomoć.

U Novom Sadu najviše nelegalnih objekata u Futogu, Veterniku, Kaću...

Građevinska inspekcija u poslednjih godinu i po dana popisala je 23.500 nelegalno izgrađenih objekata u Novom Sadu i okolini. U periodu od 27. novembra 2015. pa do 23. marta ove godine građevinska inspekcija primila je više od 8.400 obaveštenja o evidentiranju nezakonite gradnje.
 
Prema izveštaju iz februara ove godine, među popisanim objektima najviše je bilo pomoćnih (8.127), stambenih (7.051), poslovnih (667) i podzemnih vodova (6). U poslednjih mesec dana ubrzao se proces popisa, jer su u popisne komisije uključena još 33 nova člana.
 
Objekti su popisani u Veterniku, Adicama, Rumenki, Kisaču, Stepanovićevu, Bukovcu, Budisavi, Kovilju, Ribnjaku, Čeneju, Klisi, Slanoj bari. U toku je popis na Telepu, u Futogu, na Sajlovu i Sremskoj Kamenici.
 
Kako je ranije navedeno za 021.rs, najviše popisanih objekata bilo je u Futogu, Veterniku, Kaću, Kovilju i Bukovcu.

  • RADE

    23.04.2017 21:28
    Nepoštenje na delu
    Nije mi jasno zašto se kaže "nezakonito podignuti objekti", kad su objekti u mom selu podignuti bez građevinskih dozvola jer to u vreme gradnje nije bilo neophodno. Sada, nekoliko decenija posle toga neko kaže da su ti objekti "nezakonito" podignuti. Kam gu logika, što bi rekli mi leskovčani? Isto je nelogično da se oporezuju vlasnici legalnog oružja. Logično je da se zakoni donose za budućnost, a ne retroaktivno. U vreme kad sam ja kupovao oružje nije bilo ovog poreza i ja sam platio zakonom predviđene poreze.
    Sada se neko setio da "ubira" nelogične harače. Da su ljudi znali šta ih čeka sigurno ne bi ni gradili, odnosno kupovali oružje.
  • Perica

    23.04.2017 20:15
    #####
    Bazu podelite po PARTIJAMA,Da se zna koja ima najviše NELEGALNIH....
    GRADITELJA ove takozvane države....
  • Zoki

    23.04.2017 19:22
    Sarena laza
    A gradjevinski inspektori podrzavaju nelegalnu gradnju i dalje,sta onda vredi popisivati i trositi novac svake godine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.