Svinjsko meso poskupelo pred 1. maj

Uoči prvomajskih praznika i Đurđevdana u prodavnicama su podignute cene svežeg svinjskog mesa za oko 100 dinara.

Tako kilogram buta košta od 500 do 540 dinara, vrata bez kostiju oko 699 dinara, a mleveno od 450. I dok jedni tvrde da je cena namerno podignuta zbog predstojećih praznika, s druge strane, postoje teorije, da je ponuda tovljenika u Srbiji izuzetno loša, pa je kilogram žive vage dostigao u pojedinim delovima Srbije i 200 dinara.

Kako kažu u Ministarstvu trgovine, cena svežeg svinjskog mesa jeste poslednjih dana povišena, u proseku za 60 do 70 dinara, u zavisnosti od kategorije.

"Pre nekoliko nedelja razlog je bio Uskrs, a sada Prvi maj i Đurđevdan. Povećana je tražnja, a povećana je i cena tovljenika. Već polovinom maja dođe do stabilizacije cena, jer su sada porasle samo cene svežeg mesa, dok su prerađevine ostale iste. Nema baš neke nestašice mesa, već je definitivno povećana tražnja. Čak ni stočarima ne ide naruku ta "napumpana" i visoka cena, jer u roku od pola godine, ona drastično padne, pa bude višak na strani ponude. Svakako, veće cene nisu nikakvo iznenađenje za ovaj period godine. Prema našim saznanjima, "otišla" je samo cena svinjskog mesa", objašnjavaju za Novosti u resornom ministarstvu.

Pojedine velike mesare, poslednjih nekoliko dana, dva do tri puta su podizale cenu mesa. Uz to, zasad se, navodno, ne oseća neki pad prometa, tvrde trgovci.

Sveže svinjsko meso poskupelo je u novosadskim mesarama između 60 i 70 dinara po kilogramu, o čemu više OVDE.

U Srbiji je prošle godine bilo 3,02 miliona svinja, od čega oko 356.000 krmača. Trend urušavanja stočarstva i te kako je zahvatio našu zemlju, jer je za poslednjih 10 godina nestalo više od 800.000 svinja.

I pre godinu dana dogodio se sličan scenario. U trgovinama je svinjsko meso zbog nestašice skočilo za čak 150 dinara po kilogramu. Ipak, posle praznika cenovnici su se vraćali u normalu. Stručnjaci pretpostavljaju da će i ove godine biti isto i kako leto bude odmicalo da će cene da idu naniže.

  • Lajavi

    26.04.2017 13:38
    @neko
    Očigledno da ni ti nisi živeo na zapadu i da ti je samo neko pričao pa ti nije dobro ispričao.
    Na zapadu (Mislim na Evropu) su cene mesa slične kao i u Srbiji. O ostalim proizvodima neću ni da razgovaram jer je sve poprilično jevtinije. Idi u Aldi i vidi kakve su cene, a pre svega kakav je kvalitet proizvoda za razliku od ovog djubreta koje mi konzumiramo svakodnevno.
    Svinjsko meso od vrata, spremno za roštilj u Aldiju košta 4,98 eura kilogram. To meso ti je nešto slično kao u Rodi kada ti zveknu pola kile aleve paprike i sok od paradajza preko mesa pa ga zovu spremno za roštilj. I to sranje kod nas košta 6 eur.

  • neko

    26.04.2017 13:24
    @evgenije
    Vi nikada niste živeli na zapadu, tako da ne znate pravo stanje stvari ko ni ponašanje tamošnjih trgovaca, znate samo posredno iz nečijih priča i to uglavnom netačnih, tačnije nepotpunih. Iz prve ruke, is vlastitog iskustva, mogu da svedočim da na tom zapadu, cele godine meso je skupo, nepristupačna mu je cena prosečnom kupcu, kupuje se retko i to na grame (100, 200 srećnici 300-to i više), ne na kilograme kao ovde u Srbiji.Samo se još u Srbiji meso kupuje na kilograme. A da imaju sniženja i rasprodaje, imaju...obično spuste cenu, naprave akciju oko nekih praznika,kad aje pojačana potrošnja, da se ne baci a i da na taj način privuku potrošače,da bi kupili ostale proizode pride. Sve u svemu, dragi sugradjani, ne kukajte, meso je realo džaba u Srbiji i dobrog je još uvek kvaliteta...što budete bliži EU to će cena mesa biti skuplja, običnom čoveku nedostupnija a o kvalitetu da ne ni pričam. Znalo se, opet iz iskustva, baciti i lonac u kojem se meso kuvalo, kupljeno na akciji u marketu i to baš na tom zapadu.
  • @Veganka

    26.04.2017 11:20
    http://www.021.rs/story/Zivot/Magazin/161487/Naucnici-Povrce-place-dok-ga-jedemo.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija