Svinjsko meso poskupelo pred 1. maj
Tako kilogram buta košta od 500 do 540 dinara, vrata bez kostiju oko 699 dinara, a mleveno od 450. I dok jedni tvrde da je cena namerno podignuta zbog predstojećih praznika, s druge strane, postoje teorije, da je ponuda tovljenika u Srbiji izuzetno loša, pa je kilogram žive vage dostigao u pojedinim delovima Srbije i 200 dinara.
Kako kažu u Ministarstvu trgovine, cena svežeg svinjskog mesa jeste poslednjih dana povišena, u proseku za 60 do 70 dinara, u zavisnosti od kategorije.
"Pre nekoliko nedelja razlog je bio Uskrs, a sada Prvi maj i Đurđevdan. Povećana je tražnja, a povećana je i cena tovljenika. Već polovinom maja dođe do stabilizacije cena, jer su sada porasle samo cene svežeg mesa, dok su prerađevine ostale iste. Nema baš neke nestašice mesa, već je definitivno povećana tražnja. Čak ni stočarima ne ide naruku ta "napumpana" i visoka cena, jer u roku od pola godine, ona drastično padne, pa bude višak na strani ponude. Svakako, veće cene nisu nikakvo iznenađenje za ovaj period godine. Prema našim saznanjima, "otišla" je samo cena svinjskog mesa", objašnjavaju za Novosti u resornom ministarstvu.
Pojedine velike mesare, poslednjih nekoliko dana, dva do tri puta su podizale cenu mesa. Uz to, zasad se, navodno, ne oseća neki pad prometa, tvrde trgovci.
Sveže svinjsko meso poskupelo je u novosadskim mesarama između 60 i 70 dinara po kilogramu, o čemu više OVDE.
U Srbiji je prošle godine bilo 3,02 miliona svinja, od čega oko 356.000 krmača. Trend urušavanja stočarstva i te kako je zahvatio našu zemlju, jer je za poslednjih 10 godina nestalo više od 800.000 svinja.
I pre godinu dana dogodio se sličan scenario. U trgovinama je svinjsko meso zbog nestašice skočilo za čak 150 dinara po kilogramu. Ipak, posle praznika cenovnici su se vraćali u normalu. Stručnjaci pretpostavljaju da će i ove godine biti isto i kako leto bude odmicalo da će cene da idu naniže.
Komentari 18
Lajavi
Na zapadu (Mislim na Evropu) su cene mesa slične kao i u Srbiji. O ostalim proizvodima neću ni da razgovaram jer je sve poprilično jevtinije. Idi u Aldi i vidi kakve su cene, a pre svega kakav je kvalitet proizvoda za razliku od ovog djubreta koje mi konzumiramo svakodnevno.
Svinjsko meso od vrata, spremno za roštilj u Aldiju košta 4,98 eura kilogram. To meso ti je nešto slično kao u Rodi kada ti zveknu pola kile aleve paprike i sok od paradajza preko mesa pa ga zovu spremno za roštilj. I to sranje kod nas košta 6 eur.
neko
@Veganka
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar