"Srbija da povuče zastarele naloge za hapšenja"

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček pozdravila je odluku o puštanju Ramuša Haradinaja i pozvala EU da utiče na to da Srbija povuče "zastarele naloge za hapšenja", kao uslov za nastavak briselskog dijaloga.
"Postojanje zastarelog međunarodnog naloga za hapšenje iz 2004. izdatog od strane Srbije, koja trenutno pod pokroviteljstvom EU vodi dijalog sa Kosovom, potpuno je neprihvatljivo", kaže ona. Haradinaju je bilo suđeno dva puta i 2008. i 2012. godine je pred Međunarodnim sudom u Hagu oslobođen optužbi za ratne zločine, stoji u saopštenju Ulrike Lunaček.
 
Ona je pozvala visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini i svih 28 država članica EU, posebno one 23 države koje su priznale Kosovo, da "jasno poruče Srbiji da bi zastareli nalozi za hapšenja trebalo da budu povučeni".
 
Delegacija Srbije napustila zasedanje u Strazburu
 
Delegacija Skupštine Srbije napustila je danas zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u francuskom gradu Strazburu, u znak protesta zbog toga što je sud u toj zemlji oslobodio Haradinaja.
 
Kako se navodi u saopštenju, delegacija Srbije takodje je osudila "sramotnu odluku francuskog suda" da ne izruči Haradinaja Srbiji.
  • sram te bilo

    27.04.2017 19:06
    demokratijo
    Od reci nije ostalo ni slova zato zelim EU DA SE STO PRE RASPADNE a Srbiji da se sto pre okrenemo sebi, radu i izgradnji pravne drzave a onda ce biti i napretka
  • realno

    27.04.2017 19:00
    Pa ako su povukli presude i naloge za hapšenje Blera, Šredera, Solane, Klintona, Olbrajtove i te ekipe, onda nema razloga da ne povuku i ove.
    Naši NATO prijatelji su pobili neuporedivo više Srba nego OVK.
  • neko

    27.04.2017 16:48
    Doticnu treba staviti na interpolovu poternicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.