Kao "lešinari" čekaju da se neko slupa kako bi došli do para od odštete

Često se dešava da odmah posle saobraćajnog udesa agencije ili advokatske kancalarije stupaju u kontakt sa oštećenima i to sa predlogom da ih zastupaju pred sudom i u njihovo ime potražuju odštetu od osiguravajućih društava.
Procedura je veoma komplikovana, pa oštećeni često pristaju na tu uslugu, kako bi odmah dobili novac za odštetu koji im agencija nudi, a koji je po pravilu mnogo manji od onoga što bi dobili u redovnom sudskom postupku.
 
Interesantno je, kažu u Komitetu za saobraćaj, kako informacija o podacima oštećenog do agencija stiže za nekoliko sati i da one ne uzimaju sve slučajeve, već samo one koji nisu sporni i odmah su naplativi. 
 
Najčešće se naplaćuje takozvana "trzajna povreda vrata", koja je najteže medicinski dokaziva, a dovoljno je da vas neko udari otpozadi, vi kažete da vas vrat boli, uzmete potvrdu i zapisnik policije, i čeka vas odšteta od 250.000 dinara ako idete u sudski spor sa osiguravajućim društvom. Međutim, agencije tu odmah uskaču, nude od 80.000 do 100.000, a vi treba samo da potpišete punomoćje da oni u vaše ime vode postupak i naplate celu sumu. Tako vi praktično prodajete dug od 250.000 za 100.000 dinara, piše RTS.
 
"Na samo da 'cure' podaci o ličnostima, već se ide i korak dalje pa nam građani kažu da se neki službenici ponašaju kao agenti tih agencija i daju im punomoćja na potpis i govore im da će po njih biti mnogo bolje ukoliko ih zastupa agencija", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
 
Ima primera lakših povreda kada, na primer, polomljena ruka ili noga u saobraćaju može doneti odštetu i do pola miliona dinara. Nekada se desi da žrtva uzme samo 200.000 dinara, a da agencija po raznim osnovama naplati i trostruko. Agencije imaju svoje kanale za informisanje koje redovno plaćaju, svi uzimaju procenat. Ako "žrtva" pristane na uslugu agencije i potpiše papire, čitav postupak je zakonski pokriven.
 
"Građani ne bi trebalo olako da prihvataju obećanja da će im odšteta biti naplaćena od strane nekih lica, koja možda jesu, a možda i nisu kompetentna. Ono što moraju da imaju na umu da je sigurno potrebno veštačenje, a ponekad i medicinsko veštačenje, pa treba da budu oprezni", kaže za RTS sudski veštak sa Saobraćajnog fakulteta Boris Antić.
 
Takav vid naplate osiguranja postoji i na Zapadu, ali je tamo zabranjeno stupanje u kontakt sa žrtavama odmah po udesu, proganjanje po bolnicama, uznemiravanje rodbine nastradalih, što se kod nas često dešava.
  • manje zlo

    02.05.2017 23:37
    kontaktirajte al odmah agenciju da podnesu zahtev za odstetu ili ce O kuce poslati nekog da vas pretera u grupu za koju se placa 10 x manja odseteta. Kad si mrtav i beo.
  • Lena

    01.05.2017 07:04
    Istina
    Moja mama je rekla toj advokatici da je jos uvek u cekaonici urgentnog, ova je to shvatila kao ne, tako da je veza-doktor napisao da joj nije nista. Evo treca godina kako ide po bolnicama sa bolovima u vratu i glavi, kao posledica udesa.
  • leming

    30.04.2017 14:14
    udes
    Autobus mi se slupao pre par godina. Nisu hteli ni da mi posalju poziv za svedocenje dok nisam angazovao advokata. Jedva sam izvukao neke pare.

    Verujem da ima prevarantskih agencija, ali nisu veci prevaranti od ovih u osiguravajucim kucama.

    Bolje 100000 od 250000 nego 0 od 0.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.