Direktor Petnice: Nije pohvalno što se uspeh Srbije meri malim ulaganjem u nauku

Činjenica da je Srbija objavila najviše naučnih radova, u nesrazmeri sa budžetom koji se odvaja za nauku, mač je sa dve oštrice i nije pohvalno što se taj uspeh meri malim nivoom ulaganja u nauku, izjavio je danas direktor Istraživačke stanice Petnica (ISP) Vigor Majić.
"To da smo mi uspešni u odnosu na ulaganja je mač sa najmanje dve oštrice. Po toj logici, sa duplo manje istraživača, sa duplo manje objavljenih radova i uz duplo manje ulaganja, opet ćemo da budemo tako jednako kotirani", rekao je Majić, komentarišući nedavno objavljenu informaciju da je broj od 6.500 objavljenih naučnih radova godišnje u međunarodnim časopisima, a u odnosu na novac koji se izdvaja za nauku, doveo našu zemlju na čelo Universitas 21 liste.
 
On smatra da visok broj objavljenih naučnih radova iz Srbije može da zavara i da "nije srećno rešenje", odnosno, da bi on bio mnogo srećniji da Srbija zauzima niže mesto, a da ukupan broj kvalitetnih radova bude veći i da je to rezultat većeg ulaganja u nauku. Veliki broj naučnih radova, smatra Majić, u situaciji ekonomske krize, siromaštva, može da zavara i unese nerealni optimizam, jer bi neko mogao pogrešno, ali logički, da zaključi da - ako se i dalje smanje ulaganja u nauku, onda će Srbija još više skočiti sa tim rezultatom.
 
"Koliko je meni poznato, najmanje 30 godina postoji pokušaj naučne zajednice Srbije da dostigne nivo ulaganja u nauku od jedan odsto BDP-a, još od '80-ih godina, a mislim da je i danas cilj da se ulaganje značajno poveća, jer, ne radi se samo o tome da je efekat produkcija radova, nego uopšte postojanje jedne ozbiljne i produktivne naučne zajednice", ističe Majić. 
 
Direktor ISP naglašava da u domaćoj naučnoj zajednici postoji mnogo "ostrva" izuzetno visokog kvaliteta i objašnjava da tu misli na projekte, institute, timove, katedre koje rade "potpuno svetski", sarađuju sa najboljim kolegama u svetu, te godinama uživaju visok ugled i čije se mišljenje ceni daleko van granica Srbije. S druge strane, kako navodi, postoji i druga strana - "mrtve zone" gde je produkcija veoma slaba, gde se izbegava konkurencija i poređenje sa rezultatima iz drugih zemalja ili izuzetno niska stopa produktivnosti, tako da je situacija - šarolika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija