Edukacijom protiv opasnih internet "igara"

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine Tatjana Matić, saopštila je da su edukacija i prevencija ključni faktori u suzbijanju zloupotrebe novih tehnologija.
To se naročito odnosi, kako je rekla, na decu i mlade.
 
Povodom medijskih navoda i upozorenja MUP-a o navodnoj prisutnosti opasne internet "igre izazova" u regionu, koja je popularno nazvana "plavi kit", državna sekretarka je potvrdila da takva pojava nije prijavljena Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu.
 
Ona je pozvala građane, kao i decu, da se jave tom centru kako bi dobili savet u vezi sa potencijalno opasnim situacijama prilikom korišćenja novih tehnologija, kao i u slučaju potrebe za prijavom bilo koje vrste uznemiravanja i zloupotrebe.
 
"Od početka rada Nacionalog kontakt centra, od 27. februara ove godine, imali smo 1.528 poziva, a najčešće postavljana pitanja bila su kako bezbedno koristiti društvene mreže i kako instalirati filter za roditeljsku kontrolu. To znači da postoji svest građana o potrebi za zaštitom dece na internetu", istakla je Matić.
 
Ona je napomenula da su prijavljeni i određeni slučajevi zloupotrebe interneta, sa elementima krivičnih dela i digitalnog nasilja, koji su prosleđeni nadležnim institucijama, ali da među njima nije bilo takozvanih "igara izazova".
 
Broj telefona Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu je 19833, poziv je besplatan, a pitanja i prijave mogu se poslati i elektronskim putem, preko sajta www.pametnoibezbedno.gov.rs ili na mejl bit@mtt.gov.rs.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.