Haradinaj favorit za premijera Kosova

Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj kandidat je za novog premijera Kosova ispred koalicije koja ima najviše šanse da pobedi na izborima sledećeg meseca.
Haradinaj, kojeg Srbija traži zbog ratnih zločina, kandidat je koalicije Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative za Kosovo i devet manjih partija, za koju analitičari na Kosovu procenjuju da će pobediti na vanrednim izborima. 
 
Srbija je za Haradinajem izdala poternicu zbog ratnih zločin počinjenih tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine. Haradinaj je poslednji put priveden 4. januara u Francuskoj po poternici Interpola, ali je apelacioni krajem aprila odbio zahtev Srbije za izručenje. 
 
Politička scena na Kosovu od sinoć je podeljena u dva bloka - jedan čine partije koje su proizašle iz "ratnog krila" - koalicije DPK, ABK, IK i manje partije, dok drugi blok, takozvanu koaliciju "mira" čine Demokratski savez Kosova, Alijansa za novo Kosovo i inicijativa "Alternativa". 
 
Prethodno je lider DSK Isa Mustafa uspeo da ubedi predsednika ANK Bedžeta Pacolija da uđe u predizbornu koaliciju i da time ozbiljno ugrozi primat DPK. Kandidat te koalicije za premijera je ministar finansija Avdulah Hoti. 
 
DPK, koju vodi donedavni predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, iz straha da više neće biti prva stranka na Kosovu, sinoć je između 23 časa i ponoći odlučila da uđe u koaliciju sa ABK i IK i da mesto premijera prepusti Haradinaju. 
 
Pokret Samoopredeljenje nije sklopio nikakvu koaliciju pred izbore 11. juna i po svemu sudeći ostaje "treća politička stranka na Kosovu". Predsednik Kosova Hašim Tači do stupanja na funkciju bio je predsednik DPK, koja je sada u koaliciji s Haradinajem. 
  • Мунгос

    17.05.2017 20:05
    @ haha,
    У праву си, али треба још да знаш да они којима остане мање од два прста образа, код њих се такви поступци претварају у понос. Тим поносом они реше тај проблем са собом, неће ваљда као Јапанци.
  • haha

    17.05.2017 18:50
    Sada će naprdnjaci morati sa njim da se rukuju i smeškaju dok pregovaraju o Kosovu.
  • ĐURA

    17.05.2017 16:54
    OPA CUPA
    -Može mu se,kad u Srbiji ima Srpske izdajnike!?Koji peru pare za njega ,preko jedne
    građevinske firme iz Novoga Sada!!!???
    - Trojka Haradinaj-Dukađini-Beriša ušla je u posao sa gradnjom nekretnina,
    stambenih zgrada po predgrađima Novog Sada!?
    1.Novi Sad - 11 zgrada
    2.Nova Pazova - 8 zgrada
    3.Beograd - 6 zgrada
    Da to nisu one nove zgrade Smrdušice, ko one u Beogradu što su iseljene!?
    U vašem Gradu zida građevinska firma "Braća Haradinaj"uz pomoć domaćih
    izdajnika!!!! Za bolju budućnost Velike Albanije!!!!!!!!!!!!!!!









Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija