Koja su vozila u problemu zbog pogrešno registrovanog broja sedišta

Hiljade automobila fabrički proizvedenih i predviđenih za prevoz do četiri osobe, u Srbiji su registrovani za pet putnika.
Vlasnici vozila koja su registrovana za prevoz pet putnika, a po odredbi i propisu proizvođača imaju predviđena četiri sedišta i pojasa, moraće da plate taksu, promene saobraćajnu dozvolu i time usklade tehničke karakteristike. Samo ugradnjom petog pojasa neće rešiti problem jer fabričke karakteristike su drugačije za vozila predviđena za četiri a ne pet putnika, od nosivosti, snage i gabarita.
 
Još krajem prošle godine Uprava saobraćajne policije MUP-a Srbije cirkularnim dopisom svim firmama koje se bave tehničkim pregledom poslala je spisak modela automobila za koje se mora primenjivati to pravilo. Ako je u saobraćajnoj dozvoli upisano pet putnika, a proizvođač je model predvideo i pravio za četiri putnika, po tom tumačenju mora da se izmeni stavka u saobraćajnoj dozvoli i da se od sada to pravilo poštuje.
 
Problem je nastao prilikom kupovine polovnih vozila iz inostranstva, čija dokumentacija ne odgovara stvarnoj situaciji. Putnik više (a samim tim i prekomerna opterećenost) može ozbiljno da ugrozi bezbednost takvog automobila u saobraćaju a samim tim i drugih učesnika.
 
Kad bi MUP ažurirao bazu podataka lako bi se znao broj tako pogrešno registrovanih. Ovako ostaje sve na pretpostavkama, pa od dva miliona putničkih vozila u Srbiji pretpostavlja se da je takvih desetak odsto. Ako je svaki drugi neoprezno, greškom ili čak namerno registrovan da može da primi mimo fabričkog uputstva pet a ne četiri putnika, dolazi se do brojke od stotinak hiljada takvih vozila. Trošak da se greška ispravi iznosi po vozilu oko stotinak evra pa bi vozače u Srbiji to sve olakšalo za desetak miliona evra.
 
Sličan problem imaju neki takozvani karavani koji pozadi imaju fabrički ugrađena dodatna dva sedišta, ukupno sedam, fabrički su predviđeni da mogu da prevoze sedam putnika, ali su kod nas registrovani za samo pet osoba.
 
Problem imaju i vlasnici takozvanih minivenova, modela koji su pravljeni s dva sedišta i tovarnim prostorom pozadi, a onda su ih vlasnici dodavanjem zadnje klupe pretvarali u auto za pet putnika, a u saobraćajnoj dozvoli piše da je predviđeno za dve osobe... Ako policija zaustavi takav auto s tri ili više putnika, eto kazne i isključenja iz saobraćaja.
 
Ova nepoklapanja izgleda da su masovna i imaju više uzroka. Bilo je i namernog, ali i aljkavog nenamernog i pogrešnog upisivanja broja sedišta. Ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović reagovala je na ovaj novi vozački namet smatrajući da vozači ne mogu da budu krivi za novonastalu situaciju, pa shodno tome ne moraju ni da plate, ali MUP i Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije tvrde da rade samo po zakonu i da su nemoćne i ne mogu tek tako tu situaciju drukčije da isprave i dovedu u red.
 
Listu modela automobila koji po fabričkim karakteristikama imaju četiri sedišta, a registrovana su na pet, možete pogledati OVDE.
  • GSP

    22.05.2017 20:43
    Da li je bezbednost saobraćaja ugrožena ako autobus vozi 120 umesto 90 ljudi? (zbog manjka vozila (zbog nedostatka sredstava (zbog rasipanja novca (zbog parazita/zombija koji basaju po krugu ne znajući šta im je posao)))

    samo pitam ...
  • Nena

    22.05.2017 17:04
    Ugrozavanje bezbednosti...
    'može ozbiljno da ugrozi bezbednost takvog automobila u saobraćaju a samim tim i drugih učesnika.'
    Ne verujem da jedan prekomeran putnik u autu moze da ugrozi bezbednost automobila vise od losih puteva, rupa na putevima, uvucenih sahtova, puteva preplavljenih vodom posle kise i svega drugog na sta nailazimo na nebezbednim putevima u Srbiji... Ali, eto, ima i ko misli na nasu bezbednost u saobracaju.
  • Jovan2

    22.05.2017 15:49
    To se zove biti veci papa od pape.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.