Pravi se novi nastavni plan i program za učenike pripadnike nacionalnih manjina

Zbog situacije da deca pripadnika nacionalnih manjina stignu do srednje škole, a da ne znaju ni reč srpskog država je krenula u projekat izmene nastavnog plana i programa.

Podaci da deca iako imaju po dva časa srpskog u prvom, drugom i osmom razredu, odnosno po tri časa u ostalim razredima, u nemogućnosti da se sporazumevaju srpskim jezikom su pokazale da trenutni nastavni plan ne ispunjava ciljeve.

"Do sada su na isti način srpski jezik učili svi i đaci hrvatske i bošnjačke nacionalosti, kao i pirpadnici albanske ili mađarske nacionalne manjine. Sada pravimo dva programa, jedan za one koji ne govore slovenske jezike, mađarski i albanski i drugi, napredniji, za govornike slovenskih jezika. Po naprednijem prorgamu učiće i deca rumunske nacionalnosti koja su dobro integrisana u zajednicu, pa je njihovo znanje dosta veće", kaže za "Novosti" Dejana Milić Subić iz Zavoda za unapređeno obrazovanje i vaspitanje.

Ona je dodala da je nacionalno testiranje koje je rađeno pre dve godine u Bujanovcu, Preševu i Medveđi pokazalo je veoma nizak nivo poznavanja srpskog jezika kod učenika kojima on nije maternji, što ih kasnije sprečava da ostvare svoja građanska prava, da se zaposle u državnoj upravi, da popune bilo koji formular van svoje optšine, da nastave školovanje. Sagovornica Novosti kaže da se znanje srpskog jezika među manjinama koje žive u izolovanim sredinama, značajno pogoršalo od raspada SFRJ i sukoba koji su usledili.

Milić Subić je navela i da je osim nastavnog planova i programa za nepoznavanje srpskog jezika kriv je i loš nastavni kadar. Naime, srpski jezik predaju nastavnici drugih predmeta, uglavnom da bi dopunili fond časova.

Podsetimo, Srbija garantuje i omogućava pripadnicima nacionalnih manjina školovanje na svom maternjem jeziku ne samo u osnovnoj i srednjoj školi, nego i na fakultetu. Međutim, od početka devedesetih bilo je dosta problema sa ostvarivanjem ovih prava, pa tako jedan od poslednjih primera je to što pripadnici mađarske zajednice već nekoliko godina pokušavaju da od Pravnog fakulteta u Novom Sadu ostvare pravo na polaganje prijemnog na jeziku nacionalne manjine.

  • Недељко

    28.05.2017 08:01
    Слепци
    Ако можеш видиш мало даље у будућност онда се прилагодиш држави у којој ћеш живети, а не очекујеш да се држава прилагођава теби. Не желите да идете у своје матичне државе, а не желите ни да говорите језик државе у којој живите. Једини су Роми без државе, а сви остали, ако вам се не свиђа, ћао.
  • skolakaoboles'

    27.05.2017 19:36
    @skolakaoboles'

    "...cirilicu iz Mikijevog zabavnika i almanaha"

    Ops...
    Samo iz zabavnika. Ponela me nostalgija...
  • Mare

    27.05.2017 19:23
    @Strašno
    Strašno je što mešaš gastarbajtere u Nemačkoj i Francuskoj sa autohtonim narodima u Srbiji, neki su 1000 godina na ovim prostorima a ti bi da im ukidaš škole.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.