Dačić: Oficir BIA u Skoplju je samo radio svoj posao

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da pripadnik BIA Goran Živaljević ulaskom u Sobranje u noći kada su u to zdanje upali demonstrani nije prekršio diplomatske protokole i da je samo obavljao svoj posao.
"Nije učestvovao u krivičnom delu, samo je izveštavao o situaciji u Makedoniji, jer Srbija mora da zna kako se ta situacija može odraziti na nacionalne i državni interese", rekao je Dačić i dodao da u Sobranju u noći kada su u njega upali demonstranti nije bilo građana Srbije.
 
Po njegovim rečima, Živaljević nije uradio ništa da naruši Bečku konvenciju i diplomatske protokole, da je njegov posao da informiše šta se dešava u Makedoniji i da li u tim dešavanjima učestvuju i građani Srbije. On je kazao da zvanični predstavnik BIA u Makedoniji nije tamo ilegalno i da bi on voleo da Makedonija ima prema svima isti odnos i prema istočnim i zapadnim zemljama koje šalju ljude iz službi bezbednosti.
 
Upitan s kim je Živaljević ušao u Sobranje, Dačić je rekao: "E, da ja vama kažem sad", a potom pročitao "spisak imena ljudi iz Makedonije koji su u Srbiji organizovali proteste protiv premijera Aleksandra Vučića" i naveo da o tome Makedoniju obaveštavaju već dve godine. On je kazao i da se neki koji su bili "najbrutalniji u upadu u Skupštinu, sada možda kriju u južnim opštinama Srbije".
 
Upitan da li očekuje pogoršanje odnosa s Makedonijom, Dačić je rekao da je sinoć razgovarao sa makedonskim ministrom spoljnih poslova i da mu on ništa nije spomenuo o Živaljeviću, a da je mandatar za sastav nove vlade Zoran Zaev rekao samo da službe to treba da reše između sebe.
 
Ambasadorka pozvana u Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije
 
Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije pozvalo je ambasadorku Srbije Dušanku Divjak-Tomić da objasni prisustvo Gorana Živaljevića u parlamentu Makedonije.
 
"Sastanak sa Divljak-Tomić još nije realizovan i zavisno od sadržine razgovora sa srpskom ambasadorkom postupićemo u saglasnosti sa Bečkom konvencijom", rečeno je u tom ministarstvu.
 
Goran Živaljević, oficir BIA i savetnik u ambasadi Srbije u Skoplju, bio je 27. aprila u Sobranju tokom upada nasilnih demonstranata. On je potvrdio tu informaciju, ali je rekao da je bio po službenoj dužnosti, da vidi da li u incidentu učestvuju osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti.
 
Prema Televiziji Telma, Živaljević je u makedonski parlament ušao s grupom demonstranata oko 20 časaova, zadržao se dvadesetak minuta i slikao se u plenarnoj sali gde su tada bili poslanici VMRO DPMNE i deo demonstranata.
  • Brass Eye

    26.05.2017 13:34
    CIA, Vatikan, anti-SerBski lobby, Masoni, Paja patak ....

    Te price su za kafanluk u nekoj lokalnoj prciji i za one podlozne sa teskim deficitom sopstvene svesti.

    Nego ti nama ovde obrazlozi zasto se pripadnik bezbednostnih snaga jedne strane drzave (i to jos susedne) nalazio u parlamentu druge drzave gde su politicki nemiri?
    Jedan mali elaborat ce biti sasvim dovoljno.
    Cekamo sa zebnjom da cemo se smejati oko glave.
  • Zimsko vreme

    26.05.2017 09:36
    Kakvi tatini sinovi rade u toj agenciji pa sokiran da ostanes.
    Tate im sredjuju posao, pa sa makar kakvom diplomom i kursom dobijaju radno mesto.
    Sto vas cudi i ovo i gasic?
    Pa ta agencija je puna muskih starleta grebatorskog mentaliteta .
  • 1.maj

    26.05.2017 09:29
    "Radio svoj posao".
    Zamislite da je situacija obrnuta, pa bilo bi dreke do Marsa!
    Ova vlast ne samo što je bahata, nego nas i sve smatra za debile. Zar vam ne vređa inteligenciju ovakvo objašnjenje?
    Pa time se sve na kugli zemaljskoj može objasniti.
    Nego, narode, pamti, pakad dođu izbori ne dajte se potkupiti i glasajmo PROTIV ovih i ovakvih.
    PROMENA SISTEMA!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.