Svaka jača kiša pogubna zbog nemara službi i građana

Posle katastrofalne 2014, više sa čuđenjem smo početkom marta prošle godine gledali slične prizore poplava zbog kojih je Vlada proglasila vanrednu situaciju na teritoriji cele Srbije. Da li se klima zaista toliko promenila da su za poplave dovoljna samo dva kišna dana?

Ništa više nije isto, pa ni kiše, piše Sputnjik. Dovoljno je bilo nekoliko sati obilnih padavina pa da pojedini delovi Novog Sada više liče na jezero iz kojeg su samo štrčali krovovi automobila iz vode. Bilo je poplava i u Boru, Bajinoj Bašti, Krupnju...

Prošlogodišnje poplave su pokazale da smo bili loši đaci i sve zaboravili samo dve godine posle onih katastrofalnih poplava. Kanali za odvodnjavanje, u nadležnosti lokalne samouprave, opet su uglavnom bili zapušeni smećem i otpadom. Sa takvom svešću džaba i 66 miliona evra kredita koliko se Srbija uz povoljnu kamatu pre mesec dana zadužila kod Svetske banke, koji će moći da koristi u slučaju proglašavanja vanredne situacije zbog elementarnih nepogoda.

Da li se klima zaista toliko promenila da su za poplave dovoljna dva kišna dana? Ili smo, zaista, i mi sami tu umešali prste.

Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Goran Nikolić za Sputnjik kaže da ima od svega po malo. "Sigurno je došlo do klimatskih promena. Pre neki dan je bilo najavljeno 20 litara kiše po metru kvadratnom, a palo je preko 70 litara", ističe Nikolić.

On je napomenuo da se u procenama ne oslanjaju samo na podatke Republičkog hidrometeorološkog zavoda, nego i ruskih i norveških meteorologa, pa ih ukrštaju. Ta konstatacija, ali i činjenica da je Srbija 2014. godine doživela katastrofalne poplave, najveće u 100 i više godina, nametnula je pitanje prevencije. Šta je u tom pogledu urađeno?

Sagovornik Sputnjika kaže da se od te 2014. godine mnogo ozbiljnije pristupilo tom problemu pošto se decenijama pre toga ništa nije radilo po pitanju osiguranja vodotokova. "Dosta novca je uloženo u preventivni deo, ali kada pričamo sa ljudima iz ’Srbijavoda‘ i ’Vojvodinavoda‘, koji su stručni u toj oblasti, neverovatno je koliko mnogo para treba kako bi se jedan vodotok ozbiljno uredio", kaže Nikolić.

Ukazuje i da se suočavamo sa problemom da naši ljudi, po sistemu "neće meni da se dogodi", grade objekte u koritu reka, ili u depresijama i onda se pojavi problem kada padne veća količina kiše. Pogotovo u brdsko-planinskim predelima gde se ta voda praktično sruči. Veliki je problem i sa kišnim kanalizacijama koje su briga lokala. Da li pre zato što su zastarele ili se ne održavaju kako treba, to Nikolić ne može da kaže.

Najnoviji slučaj u Novom Sadu je pokazao da je gradska mreža projektovana da primi dnevno 20 litara po metru kvadratnom kiše, a palo je 52 litra za dva sata. Očigledno je da su nedovoljni kapaciteti, koji se pritom ne održavaju kako treba, najpogubnija varijanta.

Nikolić je ukazao na primer Beograda gde se do pre par godina to izlivanje redovno dešavalo čim padne jača kiša. Tom problemu se, napominje on, ozbiljnije pristupilo i sada se kišna kanalizacija redovnije održava i u glavnom gradu nema problema kao do pre par godina. "Znači da moramo malo da podignemo svest i kod građana i kod nadležnih službi. Mislim da će onda biti mnogo lakše prevazići sve ovo. Ne možemo da utičemo na prirodnu pojavu, ali svakako možemo u tom preventivnom delu itekako da utičemo", zaključio je Nikolić.

Na pitanje šta je sa najavljenim donošenjem zakona o smanjenju rizika od elementarnih nepogoda i upravljanju vanrednim situacijama koji je akcenat stavio upravo na preventivu, Nikolić kaže da još nije donet.

A načelnik Sektora Predrag Marić je početkom marta ukazao da je po pitanju prevencija od poplava Vlada tokom prethodne tri godine uložila znatna sredstva za popravku oštećenih vodoprivrednih objekata i da su svi ti objekti dovedeni u funkcionalno stanje. Reč je o onima u Krupnju (koji je ponovo poplavljen), Valjevu, Ubu, nasip na Savi kod Šapca... a investirano je i u uređenje vodotokova Kolubare, Resave, Crnice, Bjelice na teritoriji Lučana.

  • Priroda

    29.05.2017 09:22
    Naturalni beton
    Čekajte, da izbetoniramo samo još nešto.
    Što taj beton upija kišu, pa to je čudo jedno.
  • para

    29.05.2017 08:56
    Razumeo bi ja da ta kanalizacija konstruisana da primi manje vode, ali zasto za voda ostane na mestu sest sati posle kise... Pa da padne 150 litara otisla bi voda vremenom...
  • NS65

    29.05.2017 08:20
    nekad bilo KO IM DADE DIPLOE"
    danas "KO IM PRODA DIPLOME"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.