Građani Srbije žive u penzionerskoj ekonomiji - za hranu i piće dnevno imaju dva evra

Iako trošimo manje od dva evra dnevno na hranu, ili 80 dinara prosečno po obroku, ipak nam izdaci za ishranu predstavljaju bezmalo 35 odsto budžeta.
Ti podaci su više nego alarmantni i govore da je životni standard u Srbiji blizak granici siromaštva. Pritom, građani troše više nego što zarađuju i sve dublje tonemo u socijalna raslojavanja i nejednakost. Kako piše "Voice", stručnjaci upozoravaju da živimo u jednoj vrsti penzionerske ekonomije, a da su mladi najsiromašniji.
 
Ionako porazni, rezultati o potrošnji hrane u Srbiji sve su lošiji. Analize podataka zvanične statistike pokazuju da svaki član domaćinstva u Srbiji mesečno za hranu i piće troši tek 59 evra, odnosno – 1,9 evra dnevno. Trpeze su nam, u odnosu na višegodišnji prosek, siromašnije mesom, mlekom, voćem, povrćem i drugim najvažnijim namirnicama, ne mogu se meriti sa evropskim, a pritom su nam izdaci za hranu najveći u kućnom budžetu.
 
Šta se može kupiti za manje od dva evra dnevno? Na primer, pola hleba za 22 dinara, litar mleka za 96 dinara, pola kilograma krompira za 25 dinara i 150 grama pilećih bataka za 60 dinara. Za preživljavanje – sasvim dovoljno.
 
Posmatrano po stanovniku, potrošnja većine prehrambenih proizvoda u Srbiji tokom 2016. godine je u padu ukoliko se poredi sa višegodišnjim prosekom (2008-2014), dok u poređenju sa prethodnom godinom (2015) beleži blagi rast kod proizvoda "višeg standarda", navodi u analizi "Potrošnja hrane u 2016. godini" agrarni analitičar Vojislav Stanković.
 
Prošle godine građanin Srbije je, prema toj analizi, potrošio 44 kilograma svežeg mesa. Od toga, junećeg i goveđeg 3,2 kilograma, svinjskog 14,8 kilograma, živinskog 17,3 kilograma... Na trpezama je za celu 2016. imao tek 700 grama jagnjećeg mesa i četiri kilograma ribe. Za razliku od njega, građanin EU pojeo je 20 kilograma mesa više. Potrošnja svežeg mesa u evropskim zemljama iznosila je oko 65,5 kilograma (junećeg 10,7 kilograma, svinjskog 31,4 kilograma, živinskog 21,6 i jagnjećeg 1,8).
 
Posmatrano po članu domaćinstva, za hranu nam je mesečno na raspolaganju 7.246 dinara, odnosno 59 evra, a posmatrano po takozvanoj potrošačkoj jedinici imamo 9.302 dinara (75,7 evra), navodi Stanković u pomenutoj analizi. Ako tih 7.246 dinara podelimo sa brojem dana u mesecu – ispada da dnevno za hranu i piće građanin Srbije u proseku troši oko 240 dinara. Obrok nam, znači, košta 80 dinara.
 
"Podaci ukazuju na to da su negativna kretanja još prisutna i ona se ogledaju u postepenom, relativnom, povećanju udela troškova hrane i stanovanja u ukupnim rashodima domaćinstva", kaže Stanković za "Voice".
 
Poređenja radi, on navodi da u strukturi izdataka za ličnu potrošnju domaćinstava u EU (27), troškovu za hranu imaju učešće 11 odsto u Luksemburgu, 12,3 odsto u Velikoj Britaniji, 12,9 odsto u Francuskoj, 15,7 odsto u Sloveniji, 19,1 odsto u Grčkoj, sve do 50 odsto u Rumuniji. U proseku, građani EU na hranu troše 19,4 odsto kućnog budžeta, a kod nas je to 34,9 odsto ukupnih izdataka za ličnu potrošnju.
 
Detaljnije podatke možete pronaći OVDE.
  • buduci ministar

    30.05.2017 11:41
    Posto se niko ne buni, ja mislim da tu ima jos prostora za ustedu. Moglo bi se to komotno spustini na 1e/dnevno, dakle 50% ustede.
  • Komentator

    30.05.2017 10:41
    Europa zdaj!
    Imali smo, nismo znali da cenimo. Činilo se mnogima da ih guši socijalističko samoupravljanje. Slobodane samo reci, letećemo kao meci! Oj Srbijo iz tri dela, ponovo ćeš biti cela! Sada nemamo ništa, ni države, ni posla. Penzionerima se drže tri puta veći iznosi zarad socijalnog mira. Ako nemaš privredu, nemaš ni penzije. Jedno je pravo na penziju, a drugo ima li privrede koja je ostvaruje. ŠakaJada političari nas ovde leše tri decenije, uvek sa dovoljno trabanata. BržeJačeBolje... u ponor!
  • Perica

    30.05.2017 10:37
    Laži
    Evo danas kaže predsednik premijer da smo izašli iz krize .Bice povećanje plata i penzija. Ne zna odakle ali pojavilo se i 100 miliona dolara suficita a mislio je da smo u deficitu. Ide na bolje trenutna zaduženos je 61,5% BDP to je kao kad ste zaduženi 61,5 % od plate koja je 30 000 din a samo za troškove vam treba 35000 itd
    Ide na bolje . NESTAĆEMO

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija