Domaća preduzeća čekaju kupce iz bankrota

Skoro svako drugo neprivatizovano preduzeće u poslednje tri godine je - otišlo u stečaj.
Kako pišu "Novosti", od 526 neprodatih firmi, kupca trenutno traži 281. Privatizovanih je 46, za 90 prodaja je zaustavljena, a 153 se i dalje nudi privatnim investitorima. Kupcu se, između ostalih, nadaju u PKB-u, "Galenici", HIP "Petrohemiji". Ovako ukratko izgleda presek poslednje faze srpske privatizacije.
 
Nijedno od državnih preduzeća više ne uživa zaštitu države od prinudne naplate. Od 17 strateških firmi koje su najduže imale ovakav tretman, u stečaj su posle skidanja "imuniteta", otišli "Prva iskra" Barič, "Grupa Zastava" i Industrija kablova Jagodina. Stečaj je, sa unapred pripremljenim planom reorganizacije, izbeglo njih osam.
 
"Šansa za opstanak preduzeća sa unapred pripremljenim planom reorganizacije zavisi od ocene održivosti plana od strane poverilaca. Sva preduzeća u privatizacionom portfelju sada posluju po tržišnim uslovima i moraju da izmiruju obaveze prema poveriocima. Prodaja je bila oročena samo za preduzeća sa većinskim društvenim kapitalom. Kod ostalih nastavljamo aktivnosti u skladu sa Zakonom o privatizaciji. Stečajni postupak je izvestan za sva preduzeća koja nemaju održivu poslovnu aktivnost, odnosno ne izmiruju obaveze prema poveriocima i za koja nije pokazan interes potencijalnih kupaca u postupku privatizacije", kažu u Ministarstvu privede
 
U Srbiji su retki primeri da firma koja je otišla u stečaj - uspešno posluje. Nešto slično se  desilo u "Prvoj petoletki". Posle skidanja zaštite, tri zavisna preduzeća su otišla u stečaj. Bivši radnici su otpremnine iskoristili za osnivački kapital nove firme koja je zakupila pogone "Prve petoletke".
 
"Radnici su se udružili i od socijalnog programa njih 677 uplatilo po 500 evra osnivačkog kapitala. Proizvodnju smo počeli u februaru prošle godine i završili godinu sa dobitkom. Ove godine imamo još ambicioznije planove, povećavamo proizvodnju za 50 odsto. Upošljavamo 830 radnika. Zakup svakog meseca plaćamo 20.000 evra, podmirujemo sve račune, poreze i doprinose. Svakog meseca prihodujemo milion evra, čak 70 odsto proizvodnje izvozimo", objašnjava direktor "Prve petoletke" Ljubisav Panić za "Novosti".
 
Nova "Prva petoletka" rado bi kupila pogone stare firme, ali još nemaju sredstava za taj poduhvat.
 
"Razmišljamo aktivno o tome da kupimo pogone iz stečaja, ali trenutno nismo u mogućnosti. Mi nemamo još pune dve godine poslovanja, dva godišnja bilansa, tako da ne možemo da računamo na kredit. Stečajni upravnici rade procenu vrednosti, i čini mi se da su one nerealne. Mi po tim cenama nemamo šanse", zaključuje Panić.
  • Zeljko

    04.06.2017 07:43
    Dejane
    Sve si lepo rekao samo mislim da tvojim odlaskom njih nikako ne kaznjavas. Bas naprotiv, mislim da ih nagradjujes.
  • Dejan

    04.06.2017 02:18
    Mi, mlađe generacije, nećemo Vam nikada oprostiti ovo čudovište od države koje ste napravili. Od takve lepe zemlje, prelepe zemlje naše, napravili ste smetlište, izvoršite jeftine radne snage i propalih poduhvata. Slobodno u novom ustavu napišite da se zove "Indo-Kina Evrope", jer ne zaslužujute ni geografsko određenje. Od ponosnih radnika, i samoupravljanja, dospeli ste do toga da sami ne znate ni pertle da zavežete. Svaka čast ovim hrabrim radnicima, ali na žalost, premalo Vas je. Jašite svojim besnim kolima, poluispucalim bulevarima, i uživajte u zapuštenoj i uništenoj prirodi. Možda će Gospod da vam oprosti, ja nikada neću. A jedini način na koji mogu da vas kaznim je taj da odem odavde, i nekoj drugoj, odgovornijoj državi obnavljam ekonomski i biološki fond.
  • Pokemon

    03.06.2017 22:58
    Glasali ste - gledajte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.