Investitori žele da grade vetroparkove - ali pod kojim uslovima?

Nakon što je Vlada Srbije privatnim investitorima željnim da ulažu u obnovljive izvore energije omogućila dodatne povlastice, tri kompanije iz inostranstva su spremne da uskoro počnu sa izgradnjom velikih vetroparkova, saznaje Danas u dobro obaveštenim izvorima u energetskom sektoru.
Prema informacijama ovog lista, radi se o kompanijama iz Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i Belgije koje su veoma zainteresovane da ulože u taj, inače unosni biznis. 
 
Naime, svi zainteresovani za izgradnju OIE u Srbiji mogu da računaju na podsticajne mere, prema kojima je EPS u obavezi da od tih proizvođača struju otkupljuje po daleko višim cenama od onih po kojima sam EPS proizvodi i prodaje struju na tržištu. Zbog toga su računi potrošača u Srbiji veći, jer EPS već sada kupuje struju od nekih proizvođača OIE.
 
Međutim, niko od onih koji bi da grade velike OIE u Srbiji, prvenstveno vetroelektrane, dosad nije počeo sa izgradnjom. U početku su bile problem građevinske i druge potrebne dozvole, a posle toga je začkoljica postala nedostatak novca. Naime, da bi se izgradio jedan vetropark, potrebno je od 100 do 200 miliona evra te su investitori prinuđeni da uzmu kredite. Banke, pak, nisu spremne tako lako da daju novac ako nemaju garancije da će se investicija u Srbiji, koja se još uvek smatra nesigurnom zemljom za poslovanje povratiti, što bi garantovalo i izmirenje kredita. 
 
U međuvremenu, tačnije rečeno prošle godine Vlada Srbije je donela Uredbu o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije. Te mere treba da budu garant investitorima da će uspeti da ostvare profit i da vrate dobijene pozajmice. To je i uzrokovalo da nekoliko kompanija ubrza pripreme za izgradnju vetroparkova u Srbiji. Dodatna pogodnost koju je Vlada Srbije omogućila investitorima u OIE su garancija da je EPS obavezan da od povlašćenog proizvođača kupi i viškove struje u visini od 35 odsto podsticajne otkupne cene. Uz to, i pojam "više sile" je proširen navođenjem novih događaja poput vanrednog stanja, terorizma, revolucije itd. U slučaju da nastupi "viša sila" povlašćeni proizvođači nisu dužni da izmiruju svoje ugovorne obaveze sve dok takvo stanje ne prestane.
 
Slobodan Ružić, nekadašnji pomoćnik ministra energetike, kaže da su podsticajne mere koje je Vlada Srbije donela prošle godine dobre i korisne i da će omogućiti skoru izgradnju vetroparkova u našoj zemlji.
 
"Mi u ovom trenutku imamo dve ili tri već izgrađene vetro-turbine međutim njihova snaga je mala i ne prelazi deset megavata. Nakon što je država dala dodatne garancije investitorima, stvorila se realna mogućnost da izgradnja bar jednog velikog vetroparka počne od jeseni i da do kraja sledeće godine imamo u potpunosti izgrađeno i na distributivnu mrežu priključeno jedno takvo postrojenje snage 100 do 150 megavata. To bi bilo višestruko značajno za Srbiju. Pod brojem jedan povećala bi se proizvodnja OIE, a mi smo na tom planu preuzeli neke obaveze prema Energetskoj zajednici, povećala bi se ukupna količina proizvedene struje u zemlji a i zaradila bi domaća građevinska operativa angažovana na poslu izgradnje vetroparka", objašnjava sagovornik lista.
 
Sa druge strane, Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, smatra da su uslovi koje zahtevaju investitori u vetroparkove nepovoljni za potrošače u Srbiji, te da bi država trebalo da se orijentiše na druge obnovljive izvore energije - OIE, a ako već hoće da gradi vetroparkove, trebalo bi to da omogući prvenstveno Elektroprivredi Srbije.
 
"Nemačka je svojevremeno forsirala izgradnju vetroparkova i elektroenergetska kompanija RWE ima obavezu da otkupljuje daleko skuplju struju iz tih objekata nego što je ona koju sama proizvodi. Šta više u obavezi je da prvo otkupi tu struju pa tek kad nje nestane da na tržište plasira svoju. To je toj kompaniji stvorilo velike gubitke. Ista situacija veoma lako može da se desi i EPS-u, a najveći gubitnici bi bili potrošači u Srbiji koji bi bili prinuđeni da plaćaju veću cenu električne energije", navodi Vuletić.
 
Prema njegovim rečima, Srbija bi trebalo da se osloni na OIE iz peleti, drva i poljoprivrednog otpada jer ih u našoj zemlji ima u izobilju.
 
"Vetar, kao OIE, je prilično diskutabilan. Ako ima vetra ima i struje, a ako ga nema proizvodnja staje. Kompanije iz inostranstva žele da koriste naše resurse i zahtevaju razne povlastice kako bi došle do kapitala. To nije u našem interesu. Ako već Srbija želi da gradi vetroparkove neka to omogući EPS-u. Da bi se to i realizovalo na adekvatan način potrebno je postaviti sposobne ljude i u Ministarstvu energetike i EPS-u i tada bi rezultati bili daleko bolji nego što je sada slučaj", kaže Vuletić.
 
Ostatak pročitajte na portalu Danasa.
  • Penzioner

    04.06.2017 18:31
    Ko je trapav?
    Trapavi Tramp napuštanjem Pariskog kluba deluje u interesu kapitala i profita u američkoj energetici. Naravno štiteći američki standard i budžete građana. E sad to ide sa
    " malo" zagađivanja. Kod nas odabrani dobijaju dozvole da grade vetroparkove uz osiguran profit. A uz gusle ide ono"pola pije pola Šarcu daje". Ceh plaćaju potrošači. Tako će Srbija sa svojom moćnom energetikom, pokazati zlom Trampu kako se štiti planeta!
  • Oie

    04.06.2017 15:43
    -
    Ne traju ti podsticaji vecno a neophodni su da bi se gradili oie. Po svim onim sporazumima mi moramo imati odredjen postotak proizvodnje takve energije do odredjene godine, e sad, ako mi to ne proizvedemo moracemo da uvezemo po mnogo, mnogo vecim cenama, tako da ne treba praviti frku sto se placa kroz racun (i to nesto bas sitno, oko 10 para po kWh). Vec sada neke zemlje ukidaju podsticaje jer su vec dostigle taj nivo. E sad, to sto se ovo u Srbiji, kao i sve ostalo, koristi za razne mahinacije, pa nas izadje mnogo skuplje, to je vec druga prica. Nece nam struja poskupetu zbog ovoga, sigurno.
  • milan

    04.06.2017 14:56
    istina je sasvim drugacije a zovu se mito i korupcija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija