Menu 021

Supstance iz vinčanskog dima nisu bezopasne

Materije koje meri Zavod za javno zdravlje su u granicama normale, ali ima jedinjenja koja se u požaru na deponiji oslobađaju, a ne mogu se izmeriti jer Srbija nema instrumente.
Info 19.06.2017. | 19:07 > 19:34
Kako prenosi Politika, žitelji Karaburme, Višnjice, Višnjičke banje, Lešća, Rospi ćuprije, Koteža, Borče, Slanaca, Mirijeva, Zvezdare, a povremeno i delova Palilule i centra grada u poslednjih mesec dana i te kako osećaju kako izgleda kada gori najveća deponija u gradu. Od dima i teškog mirisa ne mogu da otvore prozore, da izađu u šetnju, na njivu, u voćnjak…
 
Situacija se, kako kažu nadležni, polako smiruje, otvorene vatre na otpadu nema, ali i dalje se na dubini od po dvadesetak metara u utrobi deponije pale metanski čepovi. Oni izazivaju dim koji vetar raznosi na različite strane.
 
Na dvadesetak mernih mesta stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje svakodnevno kontrolišu kvalitet vazduha i prisustvo materija koje mogu da izmere opremom koju imaju. Rezultati pokazuju da nema prekoračenja kad su u pitanju ugljen-monoksid, azotni oksidi, sumpor-dioksid, suspendovane čestice i prizemni ozon.
 
U ovoj instituciji savetuju sugrađane, naročito osetljive osobe sa hroničnim kardiovaskularnim i respiratornim oboljenjima, stare, decu, trudnice i dojilje da u slučaju pojave dima i neprijatnog mirisa obavezno smanje boravak na otvorenom. Prema ocenama stručnjaka, bez obzira što je kvalitet vazduha u granicama normale, ovaj dim nije bezazlen. Kako kaže Ivan Gržetić, dekan Hemijskog fakulteta, dim je vrlo složen sistem koji čini niz različitih zagađujućih supstanci.
 
– Te supstance mogu da budu obične čestice prašine koje mogu da sadrže toksične teške metale, zatim čađ sa policikličnim aromatičnim jedinjenjima, a ona su otrovna i kancerogena. U toj čađi dešava se da se nađu i polihlorovana jedinjenja od kojih su neka izrazito kancerogene i mutagene supstance koje mogu da utiču na razvijanje ploda – objašnjava Gržetić i ističe da toksične teške metale i čađ Gradski zavod za javno zdravlje može da meri jer ima opremu, ali da u Srbiji nema laboratorije koja može da meri dioksine i furane, jedinjenja koja u tom plamenu na deponijama najviše i nastaju.
 
– Oni i u malim koncentracijama imaju uticaj na ljudsko zdravlje. Zbog toga apelujem na naše nadležne da nabave opremu. Ona jeste izuzetno skupa. Pola miliona evra košta mašina koja to može da meri, a i njeno održavanje nije uopšte jeftino. Potrebno je na godišnjem nivou izdvojiti i do 50.000 evra za tu svrhu, ali bi bila izuzetno značajna za proveru kvaliteta životne sredine. Nadležni u gradu kažu da je za sanaciju deponije potrebno oko 300 miliona evra, pa zar je onda mnogo izdvojiti novca za jednu ovako važnu laboratoriju? – pita se Gržetić.
 
On napominje da Gradski zavod ne greši kada kaže da su koncentracije merenih supstanci bezbedne, da su ispod maksimalno dozvoljenih.
 
– Kada se njihov rizik računa pojedinačno, potpuno su u pravu. Ali kada se svi ti rizici supstanci, koje se pojavljuju u požaru na deponijama, teški metali,  dioksini, furani... saberu, oni prekorače maksimalnu vrednost i onda je to nebezbedno za ljude, a posebno za starije, decu, trudnice, bolesne – priča Gržetić. On nije siguran kako će se ova situacija rešiti jer problem na deponiji postoji godinama.
 
A tom problematikom do sada se ozbiljno nije bavila nijedna vlast. Pri formiranju deponije još pre 40 godina niko nije konsultovao stručnjake koje ova zemlja i ovaj grad imaju. Deponija je građena na otvorenom, u blizini Dunava i plodnih oranica. Sada, nažalost, svi plaćamo ono što decenijama nije urađeno kako treba. Opširnije o ovoj temi na sajtu Politike.
Autor: Politika
  • Pakleno
    20.06.2017 10:19
    Bolje da se te velike pare utroše na gašenje tog dima i požara, nego na merne sprave. Bar u ovom trenutku. Treba biti naivan, pa pomisliti da sagorevanje deponije nije opasno. Dim koji iritira nos i oči, koji je neprijatan za udisanje sigurno nije koristan, ili bezopasan. Saučešće građanima Beograda, iz želju da se ovaj problem što pre reši.
  • Pokemon
    19.06.2017 20:35
    Srbija nema ni instrumente ni pamet. Kako ste glasali tako sad disite!

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest