Četiri profesora odbila da uđu u komisiju za doktorat Malog

Stručna komisija za preispitivanje osporene doktorske disertacije gradonačelnika Beograda Siniše Malog, koju je odbranio na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, mogla bi da bude formirana do sredine jula, piše list Danas.

Kako je listu rečeno na Univerzitetu u Beogradu, izvesno je učešće samo jednog člana - stručnjaka iz Slovenije, koji je obezbeđen zahvaljujući angažovanju Rektorskog kolegijuma beogradskog Univerziteta, ali još nije poznato njegovo ime, jer članstvo u komisiji tek treba da bude potvrđeno.

FON je od Rektorskog kolegijuma Univerziteta zatražio pomoć pošto su četiri njihova profesora odbila da uđu u komisiju za preispitivanje te disertacije. Prema Pravilniku o postupanju utvrđivanje neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, Nastavno-naučno veće FON-a treba da predloži još jednog člana, jednog će imenovati odgovarajuće veće grupacija, a jednog Nacionalni savet visokog obrazovanja.

Pozivajući se na nezvanična saznanja Danas navodi da je Nacionalni savet za visoko obrazovanje na sednici u utorak za člana stručne komisije predložio profesora Fakulteta političkih nauka Milana Jovanovića, ali da Jovanović nije prisustvovao sednici, tako da se čeka njegov pristanak.

Senat Univerziteta u Beogradu početkom godine nije prihvatio odluku Etičke komisije FON-a donetu krajem prošle godine da doktorska disertacija Malog nije plagijat. Izveštaj da taj doktorat nije plagijat prihvatilo je Nastavno-naučno veće FON-a. FON je formirao komisiju od nastavnika, saradnika, studenata i zaposlenih u stručnim službama po prijavi koja je stigla na univerzitet, a odlučivalo se u skladu sa novim pravilnicima Beogradskog univerziteta.

Siniša Mali je 2013. godine na FON-u odbranio doktorsku tezu pod nazivom "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i iskustva Srbije". Na sajtu Peščanika 9. jula 2014. objavljen je tekst u kojem se navodi da je 33 odsto ili više teksta doktorskog rada Siniše Malog odbranjenog na FON-u plagirano. U međuvremenu je časopis "Organization and Management" zbog plagijata povukao članak čiji je koautor Mali.

To je jedan od dva naučna rada na osnovu kojih je Mali stekao pravo da brani svoj doktorski rad.

  • Predragg

    23.06.2017 14:44
    Sve mi dirajte,samo mi Malog ne dirajte. Ni Seselja,ni Maju ,ni Martinovica,ni Risticevica,ni Vulina,ni Gasica,ni Mirovica,ni Loto Djuku...
  • Perica

    23.06.2017 14:25
    ######
    Ma,kad Veliki drekne,neće ni znati dasu bili u komisiji! Da,da...
  • Posmatrač

    23.06.2017 14:17
    Uobičajeno je da tema disertacije bude u naučnoj oblasti u kojoj kandidat namerava da se i dalje bavi naukom, pa je stvar oko ovog doktorata jasna... bar u akademskim krugovima.

    Pored toga... naučna oblast o kojoj je ovde reč (menadžment) toliko je daleko od egzaktne, da je potpuno irelevantno da li ova disertacija predstavlja neki naučni doprinos i da li je kandidat ispoštovao sva pisana i nepisana pravila naučno-istraživačkog rada i publikovanja.

    Zbog svega ovoga... pitanje: čemu drama? Ovaj kandidat će se potpisivati sa "dr" i neće ugroziti nijednog pravog naučnog poslenika ni na jednom ozbiljnom institutu ili fakultetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.