Svečanost povodom Vučićevog stupanja na dužnost

Svečanost povodom stupanja Aleksandra Vučića na dužnost predsednika Srbije počela je danas u Palati "Srbija" u Beogradu nešto posle 18 sati.
Vučić i njegova supruga Tamara Vučić stigli su u Palatu oko 18.30. 
 
Njih dvoje su, kako je protokolom predviđeno, pozdravili zvanice na prijemu, na kojem je više hiljada gostiju, među kojim su brojni predsednici država i vlada, ministri spoljnih poslova, diplomate, javne ličnosti i drugi.  
 
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je na proslavu povodom stupanja Aleksandra Vučića na dužnost predsednika Srbije došla sa radošću i nadom. "Želim da danas bude prekretnica u odnosima Hrvatske i Srbije", rekla je Grabar Kitarovićeva.
 
Ona je dodala da veruje da se iskrenim razgovorom sve može postići, da postoji dobra volja za unapredjenje odnosa Srbije i Hrvatske, ali je dodala da odnosi neće postati bolji "preko noći" i da će na tom putu biti "mnogo prepreka". Kolinda Grabar Kitrović je Vučiću poželela puno uspeha u vođenju Srbije. Predsednica Hrvatske je tokom rukovanja supruzi predsednika Tamari Vučić uručila poklon. 
 
Austrijski kancelar Kristijan Kern poželeo je Srbiji da što pre uđe u Evropsku Uniju. On je za RTS ocenio da je situacija u regionu "mnogo mirnija".
 
 Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je na prijemu da očekuje da Srbija nastavi da ide "uspešnim putem" kojim je do sada išla i da radi na poboljšanju ekonomije i da se što više prilagodi standardima EU.
 
Potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin izjavio je da su odnosi Rusije i Srbije tradicionalno prijateljski i da Rusija podržava Srbiju. "Tradiconalni smo prijatelji, odnosi su prijateljski... i u svakom slučaju, Rusija podržava Srbiju", rekao je Rogozin za RTS.
 
Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji ocenio je na prijemu da postoji puno prostora i potencijala za unapređenje odnosa Srbije i SAD u mnogim oblastima.
 
Vučić: Srbija spremna da sa zemljama Zapadnog Balkana gradi mostove
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas liderima Zapadnog Balkana da je Srbija spremna da sa njima gradi mostove preko "provalija prošlosti i da se grade putevi i da zajedno radimo na ekonomskom razvoju". "Ne moramo da gradimo novu Jugoslaviju, već da radimo za bolje sutra naših siromašnih gradjana", rekao je Vučić i dodao da nema napretka bez mira i stabilnosti.
 
On je rekao da zna da region mora da deli stubove oko kojih se gradi zajednička budućnost i dodao da Srbija nema preči zadatak nego da podeli s komšijama uverenje da jednom ne može da bude dobro ako je drugome loše.
 
On je rekao da da je njegova generacija spremna da se menja i načini "korak napred". "Korak kojim se iz nesreće prelazi u sreću. Hoćemo sutra, i to hoćemo danas. Srbija je prestala da se nada smrti i želi život. Želimo mir sa sobom i mir s drugima", rekao je Vučić. 
 
Potom su učenici Škole za muzičke talente iz Ćuprije održali koncert dobrodošlice za goste u salonu "Podgorica". Zvanični deo programa počeio je posle 20 časova. Po završetku govora, horovi dece Srbije izveli su numeru "Ovo je Srbija", a glumac Lepomir Ivković recitovao je stihove Ljubivoja Ršumovića "Zdravica narodu srpskom".
 
U programu učestvovuje i Etno grupa "Vrelo" i Nacionalni ansambl "Kolo" koji će izvesti splet tradicionalnih srpskih igara, posle čega će nastupiti trubački orkestar Dejana Petrovića. Posle završteka zvaničnog dela programa planirano je da zvanice obiđu sve salone u Palati "Srbija" u kojima su organizovane tematske izložbe koje predstavljaju različite regione Srbije.
 
Iz regiona, na ceremoniju su došli predsednici Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, Kolinda Grabar Kitarović, Đorđe Ivanov i Filip Vujanović, kao i trojica članova predsedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Na ceremoniju su došli i nekadašnji kancelar Nemačke Gerhard Šreder, kao izaslanik nemačke kancelarke i predsednika Anegele Markel i Frank-Valtera Štajnmajera, kao i visoki zvaničnici Rusije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Italije, Grčke, Azerbejdžana, Jermenije, Gruzije, Belorusije, Austrije.
  • Joca

    26.06.2017 16:47
    Neverovatne komentare
    Neverovatne komentare nisam do sada nigde procitao takva mrznja prema jednom coveku to svet nije video nias ni ja za njim ali ga nemogu mrzeti i sve nistavo gledati a da dosada nijednom od bivsih vladara nisam ni rech losu izgovorio u to sam siguran ko vas za ovo placa sam placenici ovako oisu
  • Tamara

    26.06.2017 15:09
    Završio se taj cirkus. Puni smo utisaka. Meni se Tamarina toaleta nije dopala. Međutim čitam da je završila FPN, znači državni fakultet i da govori engleski i francuski jezik. To mi se sviđa.
    Zaboravila sam, ne dopada mi se ni Tamarin muž.
  • opetJa

    26.06.2017 14:44
    duboki uzdah
    A znate li koji je apsurd u svim tim odnosima izmedju Srbije, Hrvatske, i ostalim regionima Balkana?
    Ocito se samo mrzimo u zemlji iz koje smo...
    Prvi komsija mi je Hrvat - pomogao coveku da nadje posao u Becu, drugi komsija mi Albanac, dao mu kljuceve od stana da ga pripazi kada sam na more isao (covek usao samo svetlo da mi ugasi koje sam slucajno ostavio upaljeno), pricuvam mu decu kada treba u trecu smenu da ide.
    U rodnim zemljama smo neprijatelji - ovde nas ne interesuje ni ciji si ni odakle si vec kakav si... cudno je to neko podneblje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.