"Zakon menjaju zbog potreba stranaka, a ne države"

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) ocenila je da se Zakon o ministarstvima, o kojem danas raspravlja parlament, ponovo menja da bi se zadovoljile potrebe stranaka koje čine Vladu Srbije ili pojedinaca iz tih stranaka, a ne potrebe države.
U saopštenju, TS navodi da se zalaže za donošenje Zakona o ministarstvima u kojem je podela nadležnosti isključivo u funkciji efikasnosti rada, a ne zadovoljenja potreba stranaka koje daju podršku Vladi. TS dodaje da ne osporava niti podržava predlog po kome zaštitu životne sredine treba izdvojiti kao poseban resor, a evropske integracije sa nivoa vladine službe preneti na nivo ministarstva.
 
"Ako je to zaista potrebno i ako ozbiljna, dokumentovana rasprava potvrdjuje, takvo stanje treba trajno zadržati, da se ne bi desilo da se u nekoj sledećoj Vladi 'zbog štednje' ukidaju resori koji su sada proglašeni izuzetno važnim", ocenjuje TS.
 
Organizacija je upozorila da u obrazloženju izmena Zakona nema ni reči o izuzimanju Direkcije za elektronsku uprave iz delokruga rada Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
 
"Može se nagadjati, na osnovu činjenice da je ta oblast bila važan segment rada dosadašnje ministarke i kandidatkinje za predsednicu Vlade, da Direkcija neće netragom nestati, već da je, verovatno, ova oblast izdvojena da bi bila pod direktnom kontrolom buduće premijerke", piše u sopštenju. Dodaje se da je činjenica da se predlogom zakona odredba na osnovu koje je Direkcija formirana, briše, a da nema ni pomena zbog čega je to učinjeno i šta će biti sa Direkcijom.
 
"Nije to prvi put da obrazloženje zakona služi samo da zadovolji formu", navela je Transparentnost.
  • dsgtergtwe

    24.06.2017 21:56
    Zar se zakoni menjaju da bi građanima bilo bolje? To još nisam čuo u ovoj nazovi državi
  • Pustinjski banderaš

    24.06.2017 17:51
    Par pitanja
    U Srbiji postoji država? Ajdeeeee!, što bi rekao Radovan III
    Ta država ima potrebe? Ako je stvarno tako, onda je to država sa vrlo posebnim potrebama. Težak slučaj, zaista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.