Ministarstvo za EU integracije kao odgovor na nemački "zamor" proširenjem

Predsednica centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović rekla je da predlog da se osnuje posebno Ministarstvo za evropske integracije potvrđuje da je Srbija posvećena tom procesu i da želi u punom kapacitetu da se tom temom bavi.
U retkim trenucima kada su govorili o Zakonu o ministarstvima, poslanici su juče polemisali o potrebi osnivanja novog, zaduženog za evropske integracije. Deo opozicije protivi se tom ministarstvu jer se protivi i evropskom putu, a argument ostalih opozicionih predstavnika je ušteda.
 
Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović rekla je da je poruka izuzetno važna.
 
"U fazi intenzivnih pregovora sa EU u kojoj se nalazimo s obzirom na otvaranja poglavlja koja bi trebalo da se intenziviraju u narednom periodu još više, izuzetno je važna poruka da Srbija izuzetno posvećena procesu evropskih integracija, da želi u punom kapacitetu da se bavi ovom temom i da će osnivanjem Ministarstva za evropske integracije sve raspoložive kapacitete okupiti u jedan centar koji će se koordinisano baviti aktivnostima koje su vezane za dalji proces evropskih integracija", rekla je Joksimovićeva.
 
"Što se tiče troškova, čini mi se da onako kako je najavljeno će Kancelarija koja se do sada bavila nekim od ovih poslova zapravo postati integrativni deo Ministarstva, ali Vlada želi da pokaže značaj i važnost ove teme kao i želju da se u budućem periodu na adekvatan način, na najvišem nivou, ovim temama i bavi", rekla je Joksimovićeva.  
 
Joksimovićeva je objasnila da Nemačka tvrdi da više nema vremena za zamor proširenjem, ali ni Srbija nema vremena za zamor integrativnim procesima, već punim kapacitetima se mora kretati napred kako bi partneri u EU shvatili želju da se što brže krećemo ka punopravnom članstvu.
 
Govoreći o bilateralnim sastancima na ceremoniji u Palati "Srbija", Joksimovićeva je rekla da nivo gostiju iz regiona govori u prilog tome da postoji jasna svest u regionu da, bez jačanja bilateralnih odnosa, nema jačanja regiona u celini.
 
"Dakle, veoma važno je uspostaviti normalne odnose koji će omogućiti svima u regionu, pre svega, da ekonomski napreduju, a zatim da jedni drugima pomognemo na evropskom putu", istakla je Joksimovićeva.  
 
Ako govorimo ukupno u regionu, kako kaže Joksimovićeva, prošli smo kroz turbulentno vreme.
 
"Prošli smo kroz fazu u kojoj je Hrvatska u nekoliko navrata pokušala da blokira bezuspešno put Srbije ka EU, što je naišlo i na otpor i u samoj EU", rekla je Joksimovićeva.
 
Podsetila je da je do susreta između Grabar Kitarović i tada mandatara za sastav Vlade Aleksandra Vučića došlo pre godinu dana, kada su izlistani određeni problemi koji se nalaze na dnevnom redu i više od 10 godina.
 
"Čini se da je od tada, bez obzira na pojačanu retoriku, došlo do nekakvih pomaka, a mislim da će posle ovog susreta doći do nekih konkretnih mera, koje će pomoći da ona nerešena pitanja koja stoje na dnevnom redu, krenu da se jedno po jedno polako rešavaju. Tom paketu bih dodala i spominjanje pitanja rešavanja granica sa BiH, pitanje razgraničenja i sa Hrvatskom i BiH čini se da polako dolazi na dnevni red i mislim da su to pozitivne najave, kao i teme koje se odnose na nestale i sve što naše odnose opterećuje", kaže Joksimovićeva.  
  • Мунгос

    25.06.2017 14:57
    @ zlosluh,
    Лепо је да памтиш разбијање „EU kao SFRJ, SRJ, kraljevinu Jugoslaviju, dvojnu monarhiju i otomansko carstvo“. Мислим, разбијање ЕУ би требали прославити уз шампањац. Претходно би Александри Јоксимовић требали обезбедити ново радно место.
    Ала ће Србија тада да одахне.
  • zlosluh

    25.06.2017 14:04
    razbijaci saveza
    Pozurite malo hocu da dozivim da vidim kako razbijate EU kao SFRJ, SRJ, kraljevinu Jugoslaviju, dvojnu monarhiju i otomansko carstvo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija