Rehabilitacije unose nemir i u državne institucije

Svojim najnovijim odlukama Ministarstvo finansija pokušalo je da poljulja stav Agencije za restituciju da nema vraćanja imovine pripadnicima okupacionih snaga u Srbiji tokom Drugog svetskog rata.
Kako piše "Politika", ovu odredbu Zakona o restituciji Agencija poštuje čak i kada su u pitanju zahtevi naslednika čiji su preci rehabilitovani. Međutim, Ministarstvo finansija je krajem maja poništilo rešenje Agencije za restituciju koja je odbila da vrati poljoprivredno zemljište u Senti naslednicima Friđeša Papa.
 
Agencija za restituciju odbila je zahtev za vraćanje imovine koji su podneli Papovi naslednici jer je on bio član "Mađarske revizionarske lige – pododbora Senta". Između ostalog, kako stoji u rešenju Agencije, Pap je "primao poverljiva uputstva i formulare, okupljao nove članove, širio mađarsku revizionarsku ideju kojom se dokazivalo da su Bačka i Banat mađarske pokrajine", prenosi beogradski list.
 
Ipak, Papovi naslednici na svojoj strani su imali Ministarstvo finansija koje je usvojilo njihovu žalbi, a Agenciji vratilo predmet na ponovno razmatranje.
 
Svoju odluku resorno ministarstvo obrazlaže time da je Agencija za restituciju pogrešno primenila materijalno pravo, odnosno da nisu poštovane odredbe Zakona o rehabilitaciji kojim je propisano da u slučaju rehabilitacije određene osobe prestaju da važe sve pravne posledice nekadašnjeg nepravednog suđenja. To bi trebalo da podrazumeva i prestanak važenja odluke o oduzimanju imovine.
 
Viši sud u Subotici, 2013. godine, rehabilitovao je Friđeša Papa i njegovu suprugu Rozaliju, a ovu odluku je potvrdio i Apelacioni sud u Novom Sadu. Ovu činjenicu bi, kako smatraju u ministarstvu, agencija morala da uzme u obzir tokom ponovljenog postupka. Ministarstvo finansija takvu preporuku temelji na odluci Ustavnog suda, koji je krajem prošle godine naložio ponavljanje postupka za vraćanje imovine naslednicima rehabilitovanog nekadašnjeg člana ustaškog pokreta Anta Matkovića iz Zemuna.
 
Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju, objašnjava da je vraćanje imovine regulisano isključivo Zakonom o restituciji i da postupak koji vode njegovi službenici nema veze sa procesom rehabilitacije i odlučivanjem sudova.
 
"Ministarstvo finansija, kao i Upravni sud, ne odlučuju u ovim slučajevima već o žalbama stranaka u sporu i jedino što mogu jeste da vrate agenciji pojedine predmete na ponovno odlučivanje", objašnjava Sekulić.
 
On dodaje da će agencija podneti inicijativu Republičkom javnom tužilaštvu o pokretanju postupka pred Vrhovnim sudom protiv sudskih odluka o rehabilitaciji, za koje smatra da su nezakonite.
 
"Prilikom presuđivanja se ne poštuje član 1. Zakona o rehabilitaciji koji propisuje da su ovim pravnim aktom regulisana prava osoba koje su iz političkih, verskih, nacionalnih ili ideoloških razloga lišene slobode ili drugih prava. Podnosioci zahteva bi trebalo da dokažu da je osoba čiju rehabilitaciju zahtevaju osuđena isključivo iz pobrojanih razloga, što se veoma retko dešava", kaže sagovornik "Politike".
 
Sa stavovima direktora Agencije za restituciju ne slaže se advokat Goran Živanović, koji je zastupao podnosioce zahteva za rehabilitaciju Draže Mihailovića, generala Svetomira Đukića i Milana Nedića.
 
"Naravno da ideološki razlozi nisu izričito navedeni ni u jednoj sudskoj odluci, ali to nije teško zaključiti, niti je teško dokazati. Iz političkih i ideoloških razloga osuđeni su brojni pripadnici ravnogorskog pokreta kao i veliki broj pravoslavnih sveštenika koji su ih podržavali. Mnogi od njih su streljani", smatra Živanović i navodi primer jednog pekara koji je bio osuđen zbog navodne saradnje sa okupatorom, a on je imao pekaru u kojoj su Nemci kupovali hleb.
 
On naglašava da bi, tokom postupka za vraćanje imovine, Agencija trebalo samo da konstatuje da je sud rehabilitovao određenu osobu iz čega proizlazi da njeni naslednici imaju pravo na vraćanje imovine.
 
"Ne razumem zašto se Agencija za restituciju bavi istorijskom ulogom osobe koju je sud već rehabilitovao. Ova agencija je osnovana da odlučuje o imovini. Direktor Sekulić je nekoliko puta javno rekao da ga ne zanimaju pravosnažne sudske odluke o rehabilitaciji. To je neprimereno u jednoj pravnoj državi", zaključuje advokat Živanović.
  • Anti-komunista

    26.06.2017 15:33
    GDP EU > GDP komunista
    Ajte komunisti lepo na Kubu, u Severnu Koreju, Vijetnam, tamo vlada komunizam, pokupite taman ove sa vlasti i iz opozicije i uopste sve politicke spodobe koje su iznedrene na ovim prostorima, pa uzivajte, ja cu vrlo rado u tu ''zlu'' i ''sorosevsko-judeo-masonsko-vatikansku'' EU. Taman ste i jedni i drugi lopovi. Ali, prvo nam vratite ono sto ste pokrali. A i sta me briga za cetnike, gde sam njih pominjao? Bradata banda. Ali, i oni barem nisu krali imovinu, nisu razrusili stari centar grada, nisu rusili kulturna dobra koja su tu bila dosta pre njih, nisu razorili kulturne tekovine Novog Sada. Gde je novi cika Jova Zmaj? Gde je novi Laza Kostic? Nema ih. Kamo srece da se Backa, a sa njom i ostatak Vojvodine, nije nikad prikljucio ovoj drzavi. Dosli Licani i Bosanci iz brda '45, ubili onoga koga su hteli i ukrali su ono sto su hteli. Moju baku, mog dedu i moju majku su od Hortijevaca Madjari spasili, a ne Bosanci i Licani.
  • Нисам комуниста

    26.06.2017 14:35
    стоп црвеном терору
    Истине ради, треба поменути да сви они што жале за СФРЈ треба да знају да је под Титом у тадашњу државу, у односу на величину и број становника, ушло више новца него Маршаловим планом у Немачку. А где је Немачка сада, а где СФРЈ?
  • Komunista

    26.06.2017 09:34
    Još uvek nas ima
    Moj prethodni komentar nije bio podoban. Zbog pominjanja Svete EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.