Radnici Fijata štrajkuju nezadovoljni platama i uslovima za rad

Razlog za štrajk zaposlenih u fabrici "Fijat krajsler automobili Srbija" (FCA) u Kragujevcu je nezadovoljstvo visinom plate i uslovima rada, rekao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić.
"Radnici su pre svega nezadovoljni visinom zarade, jer rade za 38.000 dinara, na 40 stepeni u halama, a prinudjeni su da rade na mestu dvoje ili troje radnika kada su oni odsutni sa posla", rekao je on novinarima i dodao da radnici negoduju od februara, a sada je nezadovoljstvo kulminiralo.
 
Ristić je rekao da očekuje da danas počnu pregovori sa poslodavcem.
 
"Uveren sam da neće biti povratka na staro i rada za 38.000 dinara, u tom obimu i tim uslovima. Očekujemo da će se nešto promeniti i da ćemo pokazati stranim investitorima da Srbija nije zemlja gde mogu da radnike plaćaju tako malo", dodao je on.
 
On je naveo da sindikalisti prate pažljivo situaciju i  u fabrikama Fijatovih kooperanata gde se mogu očekivati pregovori sa poslodavcima, ali ako ne daju rezultate, kako je rekao, sigurno će biti protesta. Odluka o štrajku je doneta na sednici Skupšine Samostalnog sindikata FCA 19. juna zbog nezadovoljstva radnika uslovima i pregovorima s rukovodstvom FCA.
 
Među četiri zahteva u odluci o štrajku je povećanje osnovne plate na 45.000 dinara. Zahteva se i novi način organizacije proizvodnje ili prijem novih radnika da zamene odsutne, da bi se rasteretili radnici koji tokom tudjih bolovanja i odsustava obavljaju i po nekoliko poslova. Radnici zahtevaju i naknadu dodatnih troškova koje imaju zbog dolaska na posao van standardnog radnog vremena, u vreme kada nema javnog prevoza, odnosno pre 05.00 časova ili posle 22.00 časa. Među zahtevima je isplata i uvećanje bonusa za 2017. i 2018. godinu.
 
Sindikat je najavio da će štrajk početi 27. juna u šest ujutro, i trajaće do ispunjenja zahteva ili postizanja sporazuma sa rukovodstvom FCA.
  • Недељко

    27.06.2017 07:53
    Подршка
    Колективни штрајк свих запослених у Србији и захтев за минималном платом од 750€ и 30 дана плаћеног годишњег одмора. Али, ама баш сви, и државни и приватни сектор. Још мало па ће бити 20 година разноразног лагања о просперитету и светлој будућности. Наши партијски идоли последње две деценије фарбају нас разним бојама, од жутих, црвених, плавих... а ми међусобно пљујемо и саплићемо сами себе.
  • Orao pao

    27.06.2017 06:33
    Samo polako
    Radnici će presuditi sistemu Njegove Ekselencije, najesen.
  • 1.maj

    26.06.2017 20:43
    Moje mišljenje je da treba pružiti podršku ovim ljudima da se izbore za minimum dostojanstven i adekvatno plaćen rad.
    Kamo sreće da sidikat koordinira i organizuje štrajk sa svim nezadovoljnim i obespravljenim radnicima.
    Da li su zadovoljni prosvetari, zdravstveni radnici, gde je vojska, policija, gde je armija ljudi koja ni ne dobija plate?
    Da imamo sindikat, ali onaj pravi, ovi tzv investitori i poslodavci ne bi mogli da se toliko bahate.
    I zato PROMENA SISTEMA!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija