Građani moraju da zakazuju i kod notara

Za overe dokumenata kod notara poslednjih dana u nekim beogradskim kancelarijama zakazivani su čak i termini za ovu sedmicu.
"Politika" piše da se poslednjih dana nekoliko građana žalili na velike gužve, ali i na neujednačen način poslovanja javnih beležnika. U nekim kancelarijama nije bilo moguće platiti gotovinom, nedostajali su formulari, a neki od beležnika radili su po skraćenom radnom vremenu i pored nesnosnih gužvi.
 
"Rečeno mi je da ne primaju gotovinu, što nije slučaj kod drugih notara. Na vratima je bilo istaknuto da je kancelarija otvorena do 17 sati, ali ne i da klijente primaju samo do 16.15, što je nedopustivo. Nisu istaknute cene usluga, smernice o overi dokumenata kao ni to da nezaposleni ne plaćaju uslugu notara. Hteo sam da overim potvrdu o odlasku deteta u inostranstvo bez pratnje roditelja. Rekli su mi da nemaju taj formular i da moram da ga kupim u 'Službenim glasniku' ili knjižari. Zar je toliko teško i skupo pribaviti obične formulare", pita se ovaj Beograđanin.
 
Miodrag Đukanović, predsednik Komore javnih beležnika, objašnjava da je poslednjih dana bio veliki pritisak na kancelarije zbog upisa đaka i studenata u škole, ali da zakazivanje termina za overu dokumenata nije dozvoljeno. Ističe da ako postoje propusti građani bi trebalo da ih prijave i da će u tom slučaju komora reagovati i pokrenuti postupak.  
 
"Sve kancelarije su fiskalizovane i morale bi da primaju gotovinu. Imamo apsolutno iste cenovnike na nivou cele Srbije i mnogi cenu usluga vidno ističu iako to nije obaveza. Što se tiče formulara, naša obaveza nije da ih izdajemo građanima. U suštini, notari overavaju potpise. Mnogi formulari se mogu preuzeti sa interneta i dobar deo notara ih štampa za klijente", kaže Đukanović za "Politiku".  
 
Pre četiri meseca u gradovima i opštinama u Srbiji, u kojima su izabrani javni beležnici, poslovi overe dokumenata prešli su isključivo u njihovu nadležnost. U Srbiji trenutno postoji 165 kancelarija notara, iako bi bilo optimalno da ih ima najmanje još toliko. 
 
U nekim gradovima poput Aranđelovca, Bajine Bašte, Gornjeg Milanovca, Zaječara, Inđije, Kikinde, posao overe preuzeo je po jedan notar. U trećem gradu po broju stanovnika u Srbiji – Nišu, u kome živi više od 260.000 ljudi, ima svega četiri notara. Građani se žale da je to mali broj i da često ne mogu da završe posao za kratko vreme. Stiče se utisak da su opštine i sudovi radili efikasnije.  
 
"Na ovim poslovima sada radi oko 500 zaposlenih javnih beležnika, pomoćnika, saradnika i pripravnika. To je veći broj od broja onih koji su ranije bili angažovani u sudovima. Naše ali i iskustvo klijenata pokazuje da se brže završavaju overe dokumenata", uverava Đukanović.  
  • Ha ha

    28.06.2017 09:35
    Sns otimaci novca, klssicne secikese, sacekaju vas da nesto morate pa vas izmaltretiraju, ponize i orobe...
  • Kad osete moć...

    28.06.2017 06:43
    Naplata ulaznica
    Ako notari mogu da naplaćuju overu kopiranog A4 papira 5-6 evra, onda je krajnje vreme da notari počnu da naplaćuju i ulaznice kod njih.
    Takođe, da bi se građani kraće zadržavali kod njih, mogu da najme radnika da bičuje sve vreme građane, preko leđa, dok im se obavlja usluga.
  • kaya

    27.06.2017 22:17
    Prosle nedelje sam cekala 2 sata i 40 minuta kod notara u centru. Kada su se ljudi pobunili nadobudni asistent je samo pokazao spisak i rekao ako nam ne odgovara da idemo kod drugih. Za to vreme u kancelariju se ulazilo naveliko, jer kada im dodje kolega, on obavezno preko reda ide. Drskost, neefikasnost i bezobrazluk!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.