U Srbiji se navodnjava jedva tri odsto njiva

U Vojvodini se navodnjava najviše 50.000 hektara zemljišta, a u centralnoj Srbiji još manje.

Ako se uzme u obzir da Srbija ima 4,2 miliona hektara obradive površine, od kojih je za navodnjavanje pogodno 3,6 miliona, jasno je koliko je malo pod zalivnim sistemima.

Profesor Mićo Škorić za "Novosti" kaže da kako akcije Ministarstva poljoprivrede još uvek nisu dale adekvatne rezultate, jer, uz kredite za nabavku opreme, treba obezbediti i dovođenje vode do njiva, kako one kanalske, tako i kopanje bunara, za korišćenje podzemnih voda. Škorić dodaje da nadu uliva to što gotovo svi novi zasadi, pre svega voća i višegodišnjih biljaka, imaju svoje sisteme za navodnjavanje.

"Ovi sistemi su savremeni i ne rasipaju vodu. Nadam se da će takvih primera biti više, i da će sušne godine, kojih je sve više, poslužiti kao dobra opomena", navodi profesor za beogradski list.

Jedan od retkih poljoprivrednih dobara koji pod sistemom za navodnjavanje ima svih 4.000 hektara koje obrađuje jeste "Sava Kovačević" iz Vrbasa, koje posluje u sastavu "Mirotin" grupe. Zahvaljujući navodnjavanju, kako objašnjava jedan od rukovodilaca Đoka Vujičić, svake godine imaju dve žetve na oko 1.000 hektara.

"Glavni prioritet kod zalivanja su povrće, semenski i jesenji usevi, jer samo uz zalivanje na tim površinama možemo da računamo i na drugu žetvu, posle setve u maju ili junu. U sistem za navodnjavanje smo 2008. godine uložili 5,5 miliona evra, i on se uveliko isplatio. Uz semenske useve, povrće koje gajimo na oko 900 hektara, i voćnjak na oko 70 hektara, povremeno zalivamo i "obične" useve, kao što su pšenica i repa", priča Vujučić.

Sistem za navodnjavanje jednog hektara, kako su izračunali stručnjaci, košta oko 3.000 evra, a njegovo postavljanje u "redovnoj" godini garantuje povećanje prinosa za oko trećinu. U sušnim godinama, međutim, njegova vrednost je nemerljiva.

Nedavno je kompanija "Al Avafeda" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata najavila da će uložiti 23 miliona evra u navodnjavanje oko 7.000 hektara u Vojvodini, odnosno uložiće u izgradnju sistema navodnjavanja dugog 65 kilometara za njive u Sivcu, Gajdobri i Karađorđevu.

  • Sale NS

    03.07.2017 13:12
    Naša posla
    Naš čovek jednostavno NEĆE DA ULOŽI u prevenciju bilo čega (suša, grad, poplava, ptice, bolesti...pa i krađa). On samo računa KOLIKO JE DAO a nikako ne računa KOLIKO JE IZGUBIO (jer to nije dao). Sve dok je tako biće loših prinosa. Evo ovaj primer iz PP "S.Kovačević" kaže da povećaju prinos za trećinu, a uloženi sistem radi i narednih godina. NAŠA POSLA !
  • toka

    03.07.2017 09:23
    a ispiranje
    svega kvalitetnog , minerala, humusa navodnjavanjem ??
    i ovako nema stocarstva da se vraca djubrenjem organski materijal u zemlju!!
  • seljak

    03.07.2017 09:05
    Koga briga za njive, vazno je da se rehabilituje Nedic. A sto se tice Arapa, oni ovde samo peru novac od prodaje droge gosn. Sarica, Kosmajca i ostalih belosvetskih trgovaca srpske Udbe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija