Otpuštanje fakultetskih profesora bi moglo da ugrozi nastavu

Dekani fakulteta koji će morati da otpuste deo svojih radnika nadaju se da će odluka Vlade o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru biti izmenjena.
Fakultetima je naloženo da otpuste od nekoliko pa do čak 250 zaposlenih, kao što je u slučaju sa Medicinskim fakultetom u Beogradu. Takav potez bi, prenose "Novosti", ostavio katastrofalne posledice na kvalitet nastave.
 
O tome se raspravljalo i na zasedanju rektorskog kolegijuma Univerziteta u Beogradu, koji će svoj zvaničan stav dostaviti Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete u narednim danima. Kako je rečeno, primenom takve odluke mnogi fakulteti ne bi više ispunjavali uslov za akreditaciju, a posledica bi bila i nova sistematizacija. 
 
Od 31 fakulteta Univerziteta u Beogradu, samo devet ne mora smanji broj zaposlenih. Sa druge strane, ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da ova odluka ne znači da će biti smanjivanja broja zaposlenih na fakultetima, jer je reč o "imaginarnom broju ljudi".
 
"Imate zatečeno stanje zbog zakona o zabrani zapošljavanja, ali kada biste pitali fakultete da li imaju taj broj zaposlenih - nemaju ga. To je poenta priče. Koga god da pitate da li im fali ljudi, svi traže više, pa se na fakultetima javlja neracionalno veliki broj ljudi", naveo je on, prenose "Novosti".
 
Ekonomski fakultet bi trebalo da smanji broj zaposlenih sa 230 na 210. Dekan fakulteta Branislav Borčić, kaže da su, od kada je na snazi zabrana zapošljavanja, prirodnim odlivom smanjili broj stalnozaposlenih na 210, ali da je ostatak popunjen angažovanjem zaposlenih na određeno vreme.
 
"Mi zapravo čekamo ukidanje zabrane zapošljavanja, da te ljude primimo za stalno, jer su nam potrebni da bi fakultet nesmetano funkcionisao", poručio je Borčić.
 
Fakultet po koji bi odluka Vlade imala katastrofalne posledice jeste Filoški fakultet u Beogradu. 
 
"Manji broj nastavnika odrazio bi se na kvaliteta rada sa studentima. Posebna odlika našeg fakulteta je izučavanje 34 strana jezika, književnosti i kulture, na kojima imamo i 48 lektora stranih jezika koji su maternji govornici i bez kojih nema kvalitetnog učenja stranog jezika. Za sadašnji trenutak uzleta Srbije u dinamičan društveni i ekonomski razvoj najvažnija investicija je obrazovanje, i zbog toga iskreno verujem da će ova greška da bude ispravljena", rekla je dekanica Ljiljana Marković.
 
Primenom odluke o maksimalnom broju zaposlenih, upravo oni bi ostalih bez posla. To bi, kako smatra Marković, moglo da izazove diplomatski skandal, da se raskidaju već potpisani ugovori za narednu školsku godinu sa stranim državljanima koji u našu zemlju dolaze posredstvom svojih univerziteta i vlada.  
  • Asistent

    12.07.2017 17:01
    Ministarstvo ne treba da popusti ili ukoliko resi da popusti dobro proveriti starosnu strukturu na fakultetima i smanjiti broj zaposlenih za sve one od 65 i vise godina. Zakon se na pojedinim fakultetima zloupotrebljava, Zakon kaze da se radni oddnos moze produziti profesoru za godinu dana nakon navrsenih 65 godina zivota ukoliko postoji potreba. E sad, kako to u zemlji Srbiji biva za svima njima postoji potreba, sve sami strucnjaci bez koji fakulteti ne mogu, a ne znaju da l' su posli ili dosli na posao. Konkretno na fakultetu na kojem radim po uredbi teeba da ode tacno onoliko profesora koliko ima ualov za penziju.
  • vladimir

    12.07.2017 09:34
    @djakon
    Rekoh ja da će sada krenuti nesposobnjakovići i mrzitelji svega i svakoga... Astronomske plate?! Možda na 2-3 fakulteta, ali ako je astronomski da ja kao vanredni profesor sa 15 godina radnog staža imam 95.000, onda ste u pravu. Stalno kukaju i štrajkuju? Pretpostavljam da ne znate razliku između visokoškolskog obrazovanja i ostalih nivoa, ali ovo sa štrajkom je samo u osnovnim i srednjim školama gde radi visoko obrazovani kadar vrlo, vrlo nezahvalan posao za 35-40.000. Ili je i ovo "astronomska plata". Dugački raspusti, radimo tri sata dnevno i praznici?! Opet, naš godišnji je isti kao i svim drugim zaposlenim (20 radnih dana godišnje). To što nema nastave, ne znači da nema posla. Prijemni još traju, negde i ispitni rokovi, ja sam od jutros odgovorio na 5 mailova studenata, moja supruga je u BG na sastanku... A najbolje je ovo "besplatna letovanja i zimovanja". Gde je to, ja za 15 godina rada na fakultetu nisam ni čuo, a kamoli otišao. Ali, vidim da vi znate, pa me prosvetlite. Da sam znao ranije, a ne platio 800 evra za letovanje.
  • DjakoN

    12.07.2017 08:05
    tuga....
    Smanjiti profesorima PLATE realno astronomske su a samo kukakju i strajkuju,imaju najvise godisnjeg,slave sve praznike,besplatna letovanja,zimovanja,dnevno rade po 3 sata itd...
    A posto lepo zivimo vecinom i vasom zaslugom jer ste svi u nekim stranackim partijama ne bih rekao ni da ste mnogo pametni !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija