Stefanović: Stroži uslovi za viđanje dece, brojnije obezbeđenje u centrima za socijalni rad

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je, povodom današnjeg ubistva žene i deteta u Centru za socijalni rad u Rakovici, da će država odmah preduzeti određene mere kako bi smanjila rizik od ovakvih nesreća.
On je rekao da će se u najskorije vreme u okolini centara za socijalni rad povećati broj policijskih patrola, da će fizičko obezbeđenje u centrima biti povećano, kao i broj zaposlenih u tim ustanovama. 
 
Dodao je da će biti pooštreni uslovi za viđanje dece: "Doneće se određena vrsta propisa da bi se ocenilo da li roditelj može da se nađe u takvom prostoru i na koji način će biti organizovano viđanje deteta". Prema njegovim rečima, takođe će se raditi odmah na boljoj koordinaciji sudova i centara za socijalni rad, a veoma je važno blagovremeno obaveštavanje policije u situacijama gde postoji rizik.
 
Ministar je rekao i da izuzev najoštrijih kazni ne postoji drugi način da društvo pošalje jasnu poruku nasilnicima i da im pokaže da naša deca i žene moraju biti zaštićeni i ne smeju biti žrtve.
 
Četrdesettrogodišnji M.N. danas je ubio svoju bivšu suprugu M.Đ. (38) i njihovog četvorogodišnjeg sina, ispred Centra za socijalni rad u Rakovici.
 
"Novi Zakon o sprečavanju nasilja nije mogao da bude primenjen"
 
Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će sutra na sednici Vlade Srbije na dnevnom redu biti formiranje saveta za sprečavanje nasilja u porodici, na osnovu zakona koji je 1. jula stupio na snagu.
 
Ona je navela da u ovom slučaju, nažalost, novi Zakon o sprečavanju nasilja "nije mogao da bude primenjen, jer je reč o brakorazvodnoj parnici koja traje od ranije".
 
Ministar za socijalna pitanja Zoran Đorđević precizirao je da su danas povređena i tri radnika Centra - psiholog i dva socijalna radnika, da su oni van životne opasnosti i zbrinuti na VMA, kao i da je izdao nalog da inspekcija utvrdi da li je bilo propusta u radu i sprovođenju procedura.
 
On je naveo da je inspekcija utvrdila da je bilo propusta u skorašnjem slučaju kada je u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu ubijena žena i da će odgovorni snositi posledice. Donećemo odmah određene mere u okviru ovog ministarstva da ustanove budu dodatno obezbeđene i budu uvedene dodatne procedure, poručio je Đorđević.
 
Promeniti način viđanja dece u centrima
 
Sudski veštak Ana Najman smatra da su kontrolisana viđanja u centrima za socijalni rad vrlo problematična praksa i da treba promeniti način viđanja deteta u tim uslovima.
 
- Ne mogu da preporučim represivne mere, mislim da bi dodatna edukacija zaposlenih u Centru, kao i formiranje posebnih timova koji bi se bavili isključivo problematikom kontrolisanog viđanja bili rešenje da se ovo nikada ne ponovi - navodi Najman.
 
Ubistvo žene i deteta ispred Centra za socijalni rad u Rakovici šest dana nakon ubistva žene u novobeogradskom Centru ona vidi pre svega kao ličnu i porodičnu tragediju, a ne gest koji je uperen protiv institucija.
 
- Maksimalna isfrustriranost, emocionalna napetost i visok nivo agresivnosti koji je sigurno bio uperen protiv svake vrste poštovanja pravila i procedura koje nameću institucije sa kojima nasilnik mora da sarađuje, stvara situaciju gde lako dođe do stanja agresije i besa koji se usmerava ka drugima, a nekada i ka sebi - kaže Najman koja je specijalista medicinske psihologije. Ona smatra da predlog za uvođenje obezbeđenja u centre nije nešto što može zasigurno da reši probleme.
 
- Teško da obezbeđenje može da predvidi bilo šta, jer navala besa se dešava u sekundi, to ne može da se kontroliše. Ni represivne mere nisu rešenje, jer su u pitanju ljudi koji ne žele da poštuju pravila koja ima se nameću i otporni su na sve vrste psihoterapijske pomoći i mogućnosti da se promene - rekla je Najman.
 
Stanje je alarmantno, prekinuti rad centara
 
Koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu Vesna Stanojević izjavila je da stanje postaje alarmantno. Ona je rekla da smatra da bi u svim centrima za socijalni rad trebalo hitno uvesti obezbeđenje, državno ili privatno, te da bi trebalo obustaviti rad tih centara do daljnjeg, dok se, kako je rekla, ne vidi zašto se ovakve stvari dešavaju.
 
- Mora postojati obezbeđenje i za one koji u centre dolaze, ali i za one koji u njima rade - rekla je Stanojević. Takođe, smatra da bi trebalo prekinuti praksu viđanja razdvojenih roditelja sa decom u tzv. kontrolisanim uslovima jer to, očito, "ne daje nikakve rezultate" i treba naći neko drugo i dugoročnije rešenje.
 
- Ovo je 19 žena koje je ubijena u ovoj godini i peta od kada je na snagu 1. juna stupio na snagu Zakon o nasilju porodici - navela je Stanojević.
  • Sremac

    13.07.2017 13:00
    Kao po dobrom starom obicaju u Srbiji prvo mora nesto drasticno da se desi da bi neko iz nekog ministarstva odreagovao a da ne govorim o preduzimanju necega ili boze sacuvaj odgovarao.
  • Мунгос

    13.07.2017 11:39
    Штета, а тако смо добар закон направили. Можда нису сви чули да је ступио на снагу 1. јула.
  • ...

    13.07.2017 09:34
    ...
    Kasno Nebojša na Kosovo dođe.
    Naravno, to se nije moglo uraditi.... razmišljanjem?
    Ako i ovo sa radnicima na lizing.
    Hajde da pravimo zakon, pa da vidimo kako to ide. Pa ćemo posle menjati.
    Zašto? Jer smo neuki.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.