Sutra jednočasovni štrajk socijalnih radnika u Beogradu

Radnici u svim odeljenjima centara za socijalni rad u Beogradu od četvrtka kreću u jednočasovne štrajkove, saznaje N1.
Obustave rada planirane su za period od 14 do 15 časova. Biće održani sastanci u svim odeljenjima, a prema nezvaničnim informacijama - sindikati traže potpunu obustavu rada.
 
Prema rečima pojedinih od zaposlenih koji se se našli na skupu u sredu, jedan od razloga što protestuju jeste i neispunjavanje uslova koji su socijalni radnici još odavno tražili, među kojima je i postavljanje obaveznog obezbeđenja na ulazu u svaki socijalni centar, što do sada nije urađeno, a smatraju da bi sprečilo incidente kao što je onaj kojis e juče dogodio ispred Centra u Rakovici.
 
Ministar za socijalna pitanja Zoran Đorđević je rekao u sredu, na konferenciji za novinare nakon tragedije, da će dati nalog da se pojača fizičko-tehničko osoblje u centrima, a ministar policije je dodao da će se pojačati broj patrola u blizini.
 
"Naša ideja je da se bar to viđanje u kontrolisanim uslovima izmesti iz Centra, mi nemamo bezbednosnih uslova da bismo to sproveli, niti imamo dovoljne kompetencije, jer se radi o osobama sa kriminalnim dosijeima, o psihijatrijskim bolesnicima", rekla je za N1 Mirjana Veljović iz Republičkog sindikata socijalnih radnika Srbije.
 
Dragoslav Platić iz UGS "Nezavisnost" kaže da je sistem u raspadanju zadnjih 20 godina.
 
"Delatnost socijalne zaštite je na repu svih društvenih delatnosti u Republici Srbiji... Jedan od predloga je da se uvede policijsko dežurstvo u toku radnog vremena, i taj će predlog oba sindikata podržati", naveo je.
 
Prema nezvaničnim saznanjima, socijalna radnica koja je zadobila posekotine po leđima i rukama je operisana, ali doktori nisu mogli da joj spasu prst. Još jedan od troje povređenih - muškarac, posečen je po licu, a hirurzi nisu uspeli da saniraju povredu nerva koju je tom prilikom zadobio.
 
VMA je saopštio da je treća pacijentkinja, nakon zbrinjavanja, puštena na kućno lečenje. Druge dve osobe su van životne opasnosti.
  • Interes deteta

    13.07.2017 13:05
    Do incidenta je došlo zbog pogrešne PROCENE psihologa, pedagoga i socijalnog radnika CSR:
    Postavljenje obezbedjenja u CSR možda bi sprečilo da se ubistva dogadjaju u CSR, ,ali ne bi sprečilo da se dogode na nekom drugom mestu.
    Da su stručnjaci CSR pravilno procenili ovaj ubica bio bi LIŠEN RODITELJSKOG PRAVA sa zabranom prilaska ženi i detetu.
    Naprotiv ovi "stručnjaci" CSR prisiljavali su ovo jadno dete i ženu da se vidjaju u "KONTROLISANIM USLOVIMA" sa ubicom i nasilnikom.
    Alo, pravo na vidjanje je PRAVO DETETA,a ne pravo psihotičnih roditelja da decu vidjaju.
    Ukinuti besmislena "kontrolisana vidjanja" u CSR.Ko ne može da se kontroliše i vidja svoju decu bez kontrole lišiti ga roditeljskog prava.To je najjednostavnije rešenje i obezbedjenje u CSR neće trebati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.