Ministarstvo raspisuje tender za pisanje zakona

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave raspisalo je tender za pisanje zakona, kako bi izmenilo propis o političkim strankama.
Pre sedam dana, ministarstvo na čijem je čelu novopečeni ministar Branko Ružić raspisalo je javnu nabavku za izradu radne verzije izmena Zakona o političkim strankama, a kako je objavljeno, potreban im je "jedan konsultant koji će biti angažovan 20 konsultantskih dana".
 
Kako "Blic" piše, ni iz poziva zainteresovanim ni iz konkursne dokumentacije nije jasno na koji se konkretno posao tender zapravo odnosi. U objavljenim dokumentima navodi se sve ono što bi prilikom izrade novih propisa trebalo da rade zaposleni u ministarstvima - izrada polaznih osnova za izmenu Zakona, priprema za javne rasprave, podrška u komunikaciji na javnim raspravama, izrada nacrta Zakona.
 
U Minsitarsvu državne uprave i lokalne samouprave navode da postoji potreba za ekspertskom analizom primene zakona u praksi. 
 
"Zakon se menja zbog usaglašavanja sa novim Zakonom o opštem upravnom postupku, u delu koji se odnosi na pribavlјanje i obradu podataka po službenoj dužnosti o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija. Istovremeno, s obzirom da su Odlukom Ustavnog suda prestale da važe odredbe koje su se odnosile na obnovu upisa političkih stranaka u Registar političkih stranaka utvrđena je potreba da se Zakon izmeni i u delu gde to nije učinjeno prostim brisanjem predmetnih odredbi", navode u kabinetu Branka Ružića za "Blic".
 
Za ovaj posao će biti izdvojeno najmanje 208.000 dinara bez PDV-a. Nekoliko stručnjaka koje je kontaktirao ovaj list navelo je da bi takav posao za tu sumu prihvatio "junior u tom poslu". S obzirom na praksu u Srbiji, sve ovo navodi na sumnju da ovaj iznos neće biti konačan, već će raznim aneksima nakon sklapanja ugovora biti nekoliko puta uvećan.
 
Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija smatra da je ova suma premala, ako je reč o sveobuhvatnoj izmeni Zakona, a na preterano visokom nivou, ukoliko je reč samo o tehničkim korekcijama. Po njegovim rečima problematično je nekoliko stvari, a pre svega to što posao izrade zakona spada u redovne dužnosti ministarstva. 
 
"Zato je veoma važno da se dopuni konkursna dokumentacija u kojoj bi bilo navedeno šta će konkretno biti posao angažovanog konsultanta. Sa druge strane, neobično je što je reč o cifri koja je ispod vrednosti za koju se raspisuje tender. Možda i postoji potreba, jer pitanje analize može premašivati kapacitete tog državnog organa. Ipak, bilo bi zanimljivo da to pogleda državni revizor", zaključuje Nenadić.
  • Pravnik

    16.07.2017 09:53
    Ukinuti
    Ovo je dokaz da ovo ministarstvo nema iole sposobne i stručne ljude da to uradi.Pa ako ih nema onda ni to ministarstvo ne treba da postoji i treba ga ukinuti a zaposlene u istom koji nisu stručni usmeriti na biro rada pa nek čekaju posao za koji će biti stručni.A možda u tom ministarstvu i ima stručnih ljudi ali oni neće da pišu zakon po nalogu SNS i AV pa se onda našlo rešenje da se angažuje "spoljni saradnik" koji će sačiniti autorsko delo-(Zakon) po volji AV i SNS. Ovo je vrhunac degradacije države,struke,prava i svega ostalog.Šta nam još treba pa da prestanemo da trpimo ovakvu nesposobnu i lopovsku vlast.
  • @Tender

    16.07.2017 06:41
    Sta te to cudi ?
    Cvele je stecajni uoravnik GO SPS.
    Kada zagusti kako i sam kaze "kupice ulaznicu" u SNS
    Bajatovicu koji je mastermaind svega toga to i odgovara jer njemu je cilj da ovi prave greske koje placaju donosenjem love Curetu.
    Dakle stecajni upravnik je cvele, stecajni sudija duka, a izvrsitelj je cure.
    Kome ovo do sada nije jasno bolje da se ne bavi SPS-om...
  • vladaNS

    16.07.2017 06:09
    ?????
    Pa zar u naprednoj eliti nema nekog sa vise od dva grama mozga?
    Predlazem da angazujete strance, naprimer Arape ili Juznoafrikance
    da zaokruzute saradnju u svim drustvenim sferama onda lepo popunite
    mesta u onoj vremenskoj kapsuli od pre neki dan i idite vise u tri p.m!
    Pozdrav iz Vojvodine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.