Više od pola miliona skinuto sa dohotka poslanika zbog dugog jezika

Opaska radikala Milorada Mirčića na poslednjoj sednici Skupštine Srbije o "kratkoj haljini" Zorane Mihajlović izbila mu je iz džepa 6.829 dinara.
To je ujedno i najniža tarifa koja poslanicima sleduje za neprimereno ponašanje u parlamentu, a od početka rada ovog saziva nakupilo se čak 662.444 dinara, naplaćenih na ime kazni zbog međusobnog vređanja, dobacivanja, kršenja Poslovnika i poneke psovke.
 
Prema računici "Novosti", rekorder po broju opomena je lider pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović. On je kažnjen čak 13 puta i za to je platio ukupno 163.907 dinara. To znači da su mu na kazne otišle dve i po poslaničke plate. Sledi predsednik "Nove stranke" Zoran Živković - od plate mu je ukupno odbijeno 68.295 dinara za pet opomena. Dinar više je platio radikal Nemanja Šarović, za četiri opomene. 
 
Živković kaže za Novosti da za njegovo kažnjavanje nije bilo realnog osnova. "To se svodilo na pokazivanje primitivne moći onih koji te kazne dele, jer sam govorio istinu. To je odnos režima prema opoziciji. Nije od juče i ne iznenađuje me. Jedino ima smisla što taj novac ide u humanitarne svrhe", kaže Živković.
 
Sličnog stava je i Šarović, koji kaže da vladajuća većina nastavlja stopama svojih prethodnika.
 
"U demokratskom svetu se ne može zamisliti da budeš kažnjen za ono što kažeš. Naročito što nakon toga ne možeš nikome da se žališ", navodi on. Šarović, na konstataciju novinara da je na kazne ostavio celu platu, kaže da je nije ostavio, već mu je oteta.
 
Radoslav Milojičić (DS) i Marko Đurišić (SDS) na sednicama su dosad zaradili po četiri opomene i ostali svaki bez 40.976 dinara. I Boško Obradović, lider Dveri, istekao se u sukobima sa predsedavajućim ili kolegama iz rivalskih partija, pa je platio 20.488 dinara.
 
Njegov stranački kolega Srđan Nogo, po oceni predsedavajućeg, imao je oštriji jezik, pa je do sada kažnjen sa 34.148 dinara.
 
Najveće pojedinačne kazne od po 32.154 dinara i udaljavanje sa sednice dobili su Tatjana Macura (DJB), Branislav Mihajlović (DJB) i Balša Božović (DS). Poslanici su tad ometali Marijana Rističevića dok je govorio, a prema oceni predsednice Skupštine Maje Gojković, Macura ga je navodno i pljunula.
  • Perica

    18.07.2017 08:46
    Sramots
    Kakva su vam primanja kad tolike kazne. Bahatite se na svakom koraku i jos se hvalite. Znate li kolike su plate radnika. Koliki je minimalac od koga se izdvaja deo za vase bahanalije. Pokrite se usima SVI. I na kraju gde ode taj novac od kazni.
  • Мунгос

    17.07.2017 22:09
    Елем дакле, постоје парламенти који кажњавају посланике ако имају дугачак језик. Ако парлају дугачким језиком.
    Савремена демократија је изнедрила посланике који парлају језиком оптималне дужине, и такви посланици најмање коштају. То се може видети код посланика Европског Парламента, њихову дужину језика нико и не мери, зато што су они у својој причи рационални и не губе време пљувањем на владајућу странку. Руку на срце, зашто и да пљују, када су сви владајући?
  • iliiy

    17.07.2017 20:58
    Osecam ogromnu zalost zbog toga .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.