Menu 021

Pokrenut prvi postupak u Srbiji zbog proganjanja

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je prvi postupak zbog novog krivičnog dela - proganjanje, protiv V.M. zbog sumnje da je protivno volji J.M. pokušao da uspostavi s njom kontakt slanjem poruka i pozivima.
Info 17.07.2017. | 14:05
Krivičnu prijavu protiv V.M. tužilaštvu je podnela oštećena J.M, preko punomoćnika advokata, a nakon razmatranja prijave i priloženih dokaza tužilaštvo je zakazalo saslušanje osumnjičenog V.M, nakon čega će doneti odluku o daljem postupanju.
 
Krivičnom prijavom V.M. se tereti da je u "određenom vremenskom periodu protivno volji oštećene J.M. nastojao da sa njom uspostavi kontakt neposredno i putem sredstava komunikacije, na taj način što ju je putem telefona konstantno pozivao i slao SMS poruke".
 
Ovo je prva krivična prijava zbog krivičnog dela proganjanje koje je u naš pravosudni sistem uvedeno izmenama Krivičnog zakonika od 1. juna ove godine.
 
U Prvom osnovnom tužilaštvu objašnjavaju, da je za postojanje krivičnog dela "proganjanje" potrebno da neko u toku određenog vremenskog perioda neovlašćeno prati ili preduzima druge radnje u cilju fizičkog približavanja drugoj osobi protivno njegovoj volji, da protivno volji druge osobe nastoji da sa njom uspostavi kontakt neposredno, preko trećeg lica ili putem sredstava komunikacije.
 
Takođe, ovo krivično delo čini i onaj ko zloupotrebljava podatke o ličnosti druge osobe ili njemu bliske osobe radi nuđenja robe ili usluga, da preti napadom na život, telo ili slobodu drugog lica, ili njemu bliskog lica, ili da preduzima druge slične radnje na način koji može osetno da ugrozi lični život osobe prema kome se radnja preduzima.
 
Za ovo krivično delo zakon je predvideo novčanu kaznu ili zatvor do tri godine.
Autor: Agencije
 • Perica
  17.07.2017 18:56
  ######
  To se meni dešava,redovno i ćesto sa Uterivaćima dugova!
 • Prakticar
  17.07.2017 18:23
  Bolje spreciti nego leciti
  Zamolio bih "V.M." da sliku ostecene "J.M." sto pre postavi na drustvene mreze kako ostali potencijalni "progonitelji" ne bi pali u iskusenje da doticnu "proganjaju"...

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest