UNS: Otkriven treći Politikin lažni stručnjak

Udruženje novinara Srbije utvrdilo je da "Politika" ima još jednog fantomskog komentatora - Petru Nožicu "porodičnog terapeuta i psihijatra iz Sarajeva".
Tim imenom i zvanjem potpisan je tekst objavljen u rubrici "Pogledi" 15. maja, koji je sa druga dva fantomska komentatora ("Petrom Veličkovićem" i "Milovanom B. Vučićem") povezan tezom da je u Srbiji sistem korumpiran i neevropski jer umesto očevima decu uglavnom dodeljuje majkama, saopštio je UNS.
 
Komentar "Petre Nožice" je reagovanje na deset dana ranije objavljen komentar "Nepravde feminističkog pravosuđa" autora "Milovana B. Vučića", za kojeg je UNS takođe ustanovio da ne postoji.  
 
Oba teksta su na istoj liniji. "Nožica" tvrdi da je "Politika otvorila pitanje o nepravdama u poveravanju dece majkama u Srbiji", da je "Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj se više od 80 odsto dece poverava majkama", da je uočljiv "nedostatak pravne odgovornosti onih koji sprovode otvorenu diskriminaciju... u poveravanju dece u Srbiji" i kako su "pokazatelj šokantnog stanja u srpskim centrima za socijalni rad izjave da je majka dominantni roditelj". 
 
Za psihijatra Petru Nožicu stručnjaci iz Bosne i Hercegovine nisu čuli. 
 
"U Udruženju psihijatara u Bosni i Hercegovini nismo nikada imali kao člana dr Petru Nožicu, a ni lično ne znam ko je doktorka, barem nisam imao prilike slušati ili čitati nešto od nje u poslednjih deset godina otkada se aktivno bavim psihijatrijom i pratim redovno najznačajnije domaće, regionalne i međunarodne skupove ili stručnu literaturu", odgovorio je UNS-u Goran Račetović, generalni sekretar Udruženja psihijatara u BiH.
 
Ni u javnoj ustanovi "Porodično savetovalište" iz Sarajeva ne znaju za psihoterapeutkinju Nožicu. U Centru za mentalno zdravlje u Sarajevu, koji takođe sarađuje sa domovima zdravlja i bolničkim ustanovama u tom gradu, rekli su da u svojoj bazi podataka nemaju tu doktorku. U sarajevskom Kliničkom centru udruženje je dobilo isti odgovor.
 
Navode da iz "Politike" i od v.d. glavnog i odgovornog urednika lista Žarka Rakića još uvek nema objašnjenja kako su komentari nepostojećih ličnosti, potpisani zvučnim naučnim i stručnim titulama, dospeli u štampu i ko je za to odgovoran.
 
Podsećamo, ranije je otkriveno da je "Politika" u izdanjima od 5. maja i 18. jula u rubrici "Pogledi" objavila komentare nepostojećih stručnjaka u kojima se relativizuju zločini nad ženama i pravdaju nasilnici, a uzrok za porast nasilja nalazi u "agresivnom feminizmu". Umesto imena i fotografija pravih autora komentara, potpisani su ljudi koji ne postoje, a uz njihova imena objavljene fotografije preuzete sa interneta, u jednom slučaju fotografija starijeg čoveka, navodno najstarijeg Nemca, a u drugom nemačkog glumca Andreasa Kaufmana. On je za DW rekao da će od Politike tražiti objavu demantija kao i da će preduzeti pravne korake protiv lista jer mu je time naneta šteta.
  • Ja

    21.07.2017 15:24
    Mišljenje stručnjaka
    Donald Trampić, stručnjak za medijske manipulacije, PR i marketing iz SAD-a: "Na osnovu svog višedecenijskog iskustva, smatram da se dnevni list "Poliika" bavi plasiranjem lažnih vesti. Žena mi je sa prostora bivše SFRJ, te pratim ovdašnju štampu. Sve pucate od lažnih vesti! Svaka čast retkim izuzetcima".
  • Mastodont

    21.07.2017 10:05
    @Deja Udruženje očeva

    Sudeći po opštoj kulturi, uljuđenosti, a pogotovo reakcijama na ove slučajeve nasilja, skoro mi deluje verovatno da je u svih tih 90% slučajeva koje spominješ poveravanje starateljstva majci objektivno bolje rešenje. Ne zato što su žene nešto značajno superiorne u podizanju dece, nego što kod nas zapanjujući broj nasilnih, primitivnih goveda pravi decu.
  • Goša

    21.07.2017 09:22
    @Brus
    Isto tako žena nikad, ama baš nikad ne može da ostane u drugom stanju da nema sperme MUŠKARCA, u bilo kom obliku! A sve više je žena koje noću ne ustaju nego to rade muškarci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija