Glumac čija je slika objavljena uz tekst u Politici najavljuje tužbu

"Dojče vele" je stupio u kontakt sa glumcem Andreasom Kaufmanom, čija slika se našla uz tekst u Politici u kojem se napadaju "agresivne feministkinje" i koji najavljuje tužbu.
Kada su u utorak mejlovi počeli da pristižu na adresu Andreasa Kaufmana, prvo je pomislio da je u pitanju takozvani spem. Zašto bi mu inače toliki Srbi pisali i slali isečke ćiriličnog teksta iz nekih novina za koje nikad nije čuo pa još sa njegovom slikom? 
 
"Mislio sam da hoće nešto da mi prodaju, da je to neka nova internet-prevara. Ali bilo ih je sve više…", kaže Kaufman u razgovoru za DW.
 
Nije izvesno da Petar Veličković, "forenzički psihijatar, sudski ekspert za poveravanje dece iz Montreala" čiji je komentar u utorak objavljen u Politici uopšte postoji – ni internet ni baze podataka akademskih radnika takvog ne znaju – ali je sasvim izvesno da postoji osoba s fotografije koja je objavljena uz komentar. Radi se o nemačkom glumcu i pozorišnom reditelju Andreasu Kaufmanu (60), koji je ostvario desetine zapaženih uloga pre svega u televizijskim filmovima i serijama.
 
"Apsolutno je sramotno koristiti moju fotografiju u ovom kontekstu. Sasvim jasno se distanciram od svakog nasilja nad ženama i samog pokušaja da se njima pripiše deo krivice. Korišćenje moje slike u tom smislu je odvratno. Naravno, teško mogu tako nešto da sprečim. Znate da sam glumac i da na internetu ima mnogo mojih fotografija. Uvek svako može da preuzme neku od njih", kaže Kaufman. 
 
Odgovornost vršioca dužnosti glavnog urednika Žarka Rakića traži Udruženje novinara Srbije (UNS) koje navodi da "ova praksa Politike podseća na vreme vladavine Slobodana Miloševića kada su te novine u rubrici Odjeci i reagovanja objavljivale izmišljena pisma podrške režimu".
 
UNS je objavio i da ovo nije prvo proklizavanje uglednog lista pod ovim uredništvom. Početkom maja u rubrici Pogledi objavljen je komentar potpisan sa Milovan B. Vučić, "profesor univerziteta, psihoanalitički psihoterapeut i psihoanalitički supervizor, specijalista za dečju psihoanalizu, Los Anđeles, Kalifornija" – sa naslovom "Nepravde feminističkog pravosuđa". U tom se kratkom tekstu takođe napadaju "feministički uticaji" i brani odluka suda da dodeli decu ocu (što se verovatno odnosi na slučaj Siniše Malog).
 
Fotografija navodnog autora je ponovo ukradena s interneta. Ona prikazuje Nemca Hermana Dernemana koji je umro 2005. godine u 112. godini, a medijima je bio interesantan jer se u jednom trenutku mislilo da je bio najstariji živi čovek na svetu.
 
Od Politike se do sada čulo samo da je "uz tekst dr Petra Veličkovića objavljena fotografija Andreasa Kaufmana, a do te greške je došlo tako što je autor teksta Veličković, na molbu da pošalje svoju fotografiju, poslao – Kaufmanovu". Kratko "objašnjenje" potpisuje urednik zadužen za rubriku Branislav Radivojša.
 
Andreas Kaufman za DW navodi da će od Politike tražiti objavu demantija kao i da će preduzeti pravne korake protiv beogradskog lista jer mu je time naneta šteta. "Ne bih voleo da me neka Srpkinja na ulici pljune u lice i to sa punim pravom", kaže Kaufman.
 
Njegova fotografija je na društvenim mrežama ubrzo postala viralni mim, pa je tako u šali predstavljen kao predstavnik Mercedesa koji najavljuje investicije ili kako za požare u regionu optužuje agresivne feministkinje.
  • Мунгос

    19.07.2017 23:57
    Овај Кауфман има шансе да одигра своју животну улогу. Имао је срећу што се неки новинар дрзнуо да злоупотреби његов лик и дело. А видимо и Дојче Веле се заузело за њега.
    Али ипак не препоручујем му да долази у Нови Сад. Док објасни овим феминисткињама да није то он, одоше…..
  • pera

    19.07.2017 23:53
    ..
    Svi se nesto obracaju odgovornom uredniku Politike, kao da ne znaju iz cijeg kabineta
    stizu sve direktive vezane za bilo koji mediji u Srbiji.
  • profa

    19.07.2017 23:32
    trebalo bi
    Trebalo bi uvek pisati "nekada ugledni list Politika" jer sada od ugleda nema ništa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.