Viđanje dece u kontrolisanim uslovima nezakonito, sudove to ne zanima

Oko 600 mališana u Srbiji jednog od roditelja viđa u kontrolisanim uslovima, iako tu formu ne prepoznaje nijedan naš zakon.
Godinama sudovi preporučuju centrima za socijalni rad da organizuju ovakvo viđanje, a kako objašnjava Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, socijalni radnici sami procenjuju način i uslove viđanja.
 
"To znači da kontrolisani uslovi ne moraju da budu isti, primera radi, u Pirotu i na Vračaru. Nema jednakih pravila, već se sve zasniva na proceni", kaže ministar za Večernje novosti.
 
Ovakva sudska praksa i mera izrodile su se iz poremećenih porodičnih odnosa, roditeljskih (ne)kompetencija, a socijalni radnici su prinuđeni da je sprovedu iako nisu imali instrukcije o postupanju u takvim uslovima. Za adekvatnu primenu postojećih, ali i budućih propisa, smatraju, neophodna je pomoć ministarstava pravde i unutrašnjih poslova.
 
Tragedije koje su se dogodile u centrima za socijalni rad u Novom Beogradu i Rakovici, kada su ubijene dve žene i jedno dete, inicirale su pokretanje inicijative za donošenje pravilnika o viđanju u kontrolisanim uslovima. Time bi ovakve ozbiljne situacije bile "pokrivene" propisima, a ne da zavise od nečije procene.
 
Ni advokatu Zoranu Jakovljeviću nije jasno kako sudije mogu da donosu preporuke koje nemaju uporište u zakonu, ali smatra da centri za socijalni rad, ipak, imaju prevelika ovlašćenja.
 
"Ovakva mera izriče se u situacijama kada postoji opasnost od negativnog uticaja jednog roditelja na dete. Međutim, najavljenim drakonskim merama države neće se ništa postići, jer se njima, zbog odnosa koji nose jaku emociju nekog od roditelja prema detetu ili supružniku, neće sprečiti kriminal. Naprotiv, napraviće nove kriminalce od onih koji to nikada nisu bili. Teška socijalna situacija i nemaština, kao i hiperprodukcija zakona imaju samo kontraefekat", navodi on.
 
Sandra Miodragović, direktorka Centra za socijalni rad u Vrnjačkoj Banji, kaže za Novosti da se u malim sredinama retko traži viđanje dece u kontrolisanim uslovima. U njihovoj ustanovi ne postoji posebno opremljena prostorija za to, ali ukoliko bi sud predložio takvu meru uz saradnju sa supervizorom i kolegama, pronašli bi način da to reše.
 
"Ovakva viđanja se organizuju kada jedan od roditelja, najčešće otac, nije video dete od rođenja ili po nekoliko godina. U takvim situacijama mališani obično ne žele da se susretnu bez majke, a ako je neophodno prisustvuje i stručni radnik. Viđanje može da se organizuje i van centra, ali to je takođe stvar procene", kaže Miodragović.
 
Ona potvrđuje da zakon ne poznaje instituciju viđanja u kontrolisanim uslovima, da je Porodični zakon donet još 2005. godine, a da su se u međuvremenu uslovi promenili.
 
Inače, Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu juče je stavilo zahtev Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu za prikupljanje potrebnih obaveštenja o tome da li je bilo propusta u radu zaposlenih u Centru za socijalni rad u Novom Beogradu, u slučaju porodičnog nasilja koji je rezultirao ubistvom Olge Lovrić (39). Takođe, republička kontrola je pokazala da postoje indicije da je zločinu u Rakovici, u kome je Marko Nikolić usmrtio svoje dete i bivšu partnerku Maju Đorđević, prethodio niz propusta i to svih institucija koje su bile angažovane na ovom slučaju - Centra za socijalni rad, policije i lekarske komisije klinike "Dr Laza Lazarević".
 
Bivša direktorka klinike "Dr Laza Lazarević", ministarka Slavica Đukić Dejanović, kaže da je komisija krajnje savesno i profesionalno uradila svoj posao.
 
"Naš zadatak je bio da procenimo kome treba dodeliti starateljstvo i preporuka je bila da to bude majka. Od tada je prošlo godinu i po dana i naša komisija u međuvremenu nije imala uvid šta se u međuvremenu dešavalo u vezi sa tim slučajem", objašnjava Đukić Dejanović.
 
Ministarstvo za rad je donelo niz mera koje podrazumevaju uvođenje policijskog obezbeđenja u centre za socijalni rad u dogovoru sa službama lokalne samouprave koje su nadležne za njihovo osnivanje. Data su im i uputstva o proceni najboljeg interesa deteta prilikom viđanja u kontrolisanim uslovima. Radnici će procenjivati stranku koja dolazi i imati pravo da traže prisustvo policije i pri viđanju roditelja sa decom u kontrolisanim uslovima.
 
Inače, prekjuče je smenjena direktorka Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Mikaina Stevanović zbog "ozbiljnih propusta u radu".
  • Petar

    03.11.2020 23:25
    Nasilna majka
    Godinu dana ne viđam ćerke od 8 i od 2 god centar za socijalni rad u novom sadu je podržao nasilje moje bivše partnerke nada mnom, dva puta me je fizički napala pretila smrću i sud u Novom Sadu je nije zatvorio.. Dobila je kaznu mere da me ne zove i da mi ne prilazi i to je prekršila pa je dobila kaznu zatvora od 15 dana. Centar za soc. rad u NS-u je dozvolio da nasilna bivša partnerka razbije telefon i tako izgubim svaku komunikaciju sa starijom ćerkom. Pisao sam više puta molbe centru u NS-u da mi pomogne i omoguće viđanje dece.. Ništa nisu odgovarali niti mi se javljali sad sam na sudu i pokušavam preko suda da regulišem svoj problem i počnem normalno da viđam svoju decu.. Toliko o centrima za socijalni rad otvoreno podržavaju nasilje...
  • e moj ministre

    23.07.2017 12:05
    jadno ti je objasnjenje
    I sramota je sto se i jedan ministar zalaze za nepostovanje jer nas zakon ne poznaje takvu vrstu vidjenja i tacka.Ili menjajte zakon i tacno odredite sta jedan sudija sme, sta socijalni radnik a sta jedan nasilnik koji je vec poznat kao takav nesme da radi i nasta kao takav nema prava ili neka mu se oduzme roditeljstvo, ali takvi ce i dalje biti nasilnici i ubijati
  • @ @slobodan

    23.07.2017 11:27
    Uh, uh
    Izrekli ste klasičnu priču "stručnjaka" iz Centa.
    Tragedije nažalost potvrđuju mračnu stranu u radu Centara iako se to godinama sakriva i krije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija