Srpska zemlja jeftina

Iako poljoprivrednici u Šumadiji i Pomoravlju često imaju nasleđena imanja, da bi opstali u poslu potrebne su im veće površine, zbog čega sve češće iznajmljuju zemlju.
Rukovodeći se tržišnim principima, ako zemlju zauzmu voćem, koje ima dobru cenu, nemaju gde žitarice. Bez žitarica ne mogu da opsluže stočarsku proizvodnju. Portal "Agroklub" navodi da je za cenu zakupa zemlje u ovom delu Srbije - bagatela slab izraz.
 
Godišnji zakup jednog hektara zemlje kreće se od 50 do 100 evra. Rentiraju je poljoprivrednici koji imaju gazdinstva i koji se već bave proizvodnjom žitarica voća i povrća. Zemlju u zakup daju staračka domaćinstva, samo da ne stoji dokona. A jedan od razloga iznajmljivanja zemlje su relativno mala nasleđena imanja. 
 
Momčilo Todorović iz Starog sela kod Jagodine, ima 15 hektara svoje zemlje, a zakupljuje još 15. Na iznajmljenoj zemlji seje kukuruz, pšenicu i ovas, jer ima blizu 30 grla krupne stoke. Na svojoj je zasadio višnje od kojih ove godine ubira dobar profit. 
 
"U pitanju je čista kalkulacija. Iako sam nasledio relativno veliki posed, morao sam još da zakupim da bih opstao. Na onoj zemlji koja je pogodnija sadim određenu kulturu koja ima dobru cenu, a na ostaloj ono što mi treba za funkcionisanje gazdinstva. Da iznajmite hektar zemlje ovde u Pomoravlju ne treba vam više od 50 evra. Ako je bolja ili na boljem mestu za određenu kulturu, onda oko 100 evra. Evo recimo, na jednoj parceli od 80 ari zasadio sam 750 stabala višnje. Ona ove godine ima dobru cenu i trenutno je bolja varijanta od žitarica", kaže Todorović za "Agroklub".
 
Jedan od razloga zbog koga su oni koji žive od poljoprivrede primorani na ovakav korak jesu i relativno mali posedi. Upravo su oni karakteristični za Šumadiju i Pomoravlje. Veličina nasleđene zemlje ne prelazi pet hektara. 
 
Podrazumeva se da je cena zakupa u ovom delu Srbije najmanja stavka u poljoprivredi. Oni koji imaju da ulože u nju, mogu i da računaju da će imati koristi od nje. Poljoprivrednici navode da i oni koji nemaju očevinu ili dedovinu mogu da se upuste u proizvodnju jer se zemljište nudi "maltene džabe".
  • Janko

    25.07.2017 18:25
    Ne cudi me
    Ovo je skroz razumljivo. I ja radim istu stvar. Posadio sam lesnike i kupine zato sto su to dugogodisnji zasadi. Kukuruz sadim kod komsije koji ne obradjuje. Vazno je da se radi.
  • pajo patak

    25.07.2017 11:41
    razlika u ceni
    Koliko u rent-a car-u kosta iznamjljivanje hyndaia, a koliko merecedesa Boki ?
    CIJA JE ZEMLJA JEFTINIJA ?
  • Knight

    25.07.2017 10:44
    Odličan naslov. Može da posluži kao neka metafora za sve ovo što se dešava sa našim narodom i državom. Sve: politika, ljudi, vaspitanje, političari, "biznismeni", sistem, odlazak mladih, priča sa 021 kako samo NS i BG rastu, ostalo se raspada, nasilje itd.


    SRPSKA ZEMLJA JEFTINA

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija