Udruženja novinara: Još jedna drakonska kazna za medije

Viši sud u Beogradu doneo je presudu kojom su novinar Miloš Vasić, portal Autonomija Nezavisnog društva novinara Vojvodine, portal Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Peščanik dužni da tužiocu Ištvanu Kaiću plate 100.000 dinara naknade nematerijalne štete sa zateznim kamatama i drugim troškovima zbog navodne povrede ugleda i časti.
NUNS i NDNV su saopštili da se time nastavlja skandalozna sudska praksa u slučajevima koji se vode protiv medija koji nisu pod kontrolom vlasti i da je cilj da se finansijski iscrpe, da se i kroz pravosudni sistem suzi sloboda kritičkog mišljenja i izražavanja.
 
Kaić je autora, izdavače i urednike ovih medija tužio zbog kolumne Miloša Vasića "Objavljotina Ištvana Kaića", koja je prvobitno objavljena na portalu Autonomija, a potom preneta i na portalima NUNS-a i Peščanika. Vasićeva kolumna je bila osvrt na tekst Ištvana Kaića "Treći metak Branke Prpe", objavljen u Politici.
 
"Iako je Vasićev tekst polemički, i u njemu se iznose isključivo vrednosni sudovi, a ne informacije, Viši sud je ovom očigledno politički inspirisanom odlukom kaznio navedene medije i uveo sudsku praksu po kojoj se društvena kritika i polemika zabranjuje, ukoliko nije u skladu sa politikom vlasti", piše u saopštenju.
 
Tuženi su najavili žalbu Apelacionom sudu i, ukoliko bude potrebno, obratiće se i višim instancama.
  • Crni Djordje

    25.07.2017 12:52
    Kakav mrak!? Jezivo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.