SPO ostaje bez prostorija jer su vraćene starim vlasnicima

Stranka Vuka Draškovića ovih dana izlazi iz prostorija koje je SPO koristio dve decenije u beogradskoj Knez Mihailovoj 48, jer ih je država vratila starim vlasnicima, a poznato je da je ova stranka bila među najglasnijim zagovaračima usvajanja Zakona o restituciji.
Zamenik predsednika SPO Aleksandar Čotrić kaže, za "Novosti", da je stranka u ovom procesu sarađivala sa Agencijom za restituciju i naslednicima i da traže nove prostorije. 
 
"Ni najmanje se ne kajemo što smo 'gurali' da Zakon o vraćanju oduzete imovine stigne na red, jer nepravde iz vremena komunizma treba ispraviti, pa čak i ako smo mi 'gubitnici'", kaže Čotrić. 
 
U Agenciji za restituciju su za "Novosti" objasnili da je njihovim rešenjem, koje je postalo pravosnažno 14. septembra prošle godine, starim vlasnicima vraćeno pravo svojine nad oko 250 kvadrata i da je dat nalog da mogu da uđu u posed. 
 
Ovih 250 kvadrata čini polovinu prostora na prvom spratu zgrade, a za jednu osminu poslovnog prostora na ovoj adresi još nije doneto pravosnažno rešenje. Tri osmine i dalje spadaju u državnu svojinu i za njih nikada i nije bilo zahteva za restituciju. Takođe, u Agenciji kažu da je SPO prostor koristio besplatno. 
 
Inače, predratni vlasnici bili su Marko i Dušan Tanasković, koji su se bavili tekstilom i koji su poslovni prostor nasledili od roditelja. Na sajtu Kuće legata stoji da je "kuća u Knez Mihailovoj 46, zajedno sa zgradama broj 48 i 50, retko sačuvan jedinstveni spojeni blok zgrada, karakterističan za arhitekturu sedamdesetih godina 19. veka".
 
U sličnoj situaciji je pre dve godine bio i DS, koji je tada morao da napusti vilu u Krunskoj 69 jer je ona vraćena Robertu Božiću, nasledniku inženjera Dobrivoja Božića, kome je kuća oduzeta nacionalizacijom 1946. godine.
  • Pljuc

    25.07.2017 21:55
    Ne bi ni sada frleknuli da Veliki vođa nije rešio da sje*e SPO i pusti Vuka niz vodu... Više mu nije potreban...
  • joca otasevic

    25.07.2017 16:42
    da li je ovo moguce?
    Zakon o restituciji usvojen je jos pre 5 godina! Kako je moguce da su do sada koristili prostorije koje su tudje vlasnistvo a deklarativno se zalagali za reatituciju? Da li ce neko krivicno odgovarati zato sto je skoro 30godina vise od 600m2 tog poslovnog prostora koristio potpuno besplatno? da li ce neko odgovarati zbog te milionske pronevere ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija