Paradajz promenio ukus: Sve manje starih sorti, sada su tu "anđelina" i "rio grande"

Više od 400 različitih vrsta paradajza postoji u svetu, a u Srbiji se proizvodi oko 50.
Na tezgama se poslednjih godina sve manje prodaju stare sorte, a sve više hibridne, čije seme se uglavnom kupuje u inostranstvu.
 
- U Srbiji se najviše proizvode i prodaju hibridi, od kojih su najpoznatiji "anđelina" i "rio grande". Od sortnih su najbolje, ali i najskuplje, "volovsko srce", koje se poslednjih godina vraća na tržište i "roma", koja važi za jednu od najslađih sorti - objašnjava za "Blic" profesor povrtarstva Ivo Đinović.
 
Hibridi su poslednjih godina preuzeli 90 odsto našeg tržišta, a često se žalimo da su "plastičnog" ukusa. Kada je u pitanju komercijalna proizvodnja, oni imaju i svojih prednosti. Imaju čvrstu koru, zbog čega su pogodni za transport, dok naše stare sorte imaju meku koru i ne bi opstali duže od dan-dva.
 
Agronom Milutin Karaš, koji ima višedecenijsko iskustvo u gajenju paradajza, kaže da niko ne želi da kupi sortni paradajz i da njegova proizvodnja više nije isplativa.
 
- Svi traže paradajz savršenog oblika, bez mrlja, pukotina i "rebara", a takav može da bude samo hibridni. Kupci ne traže pun ukus, odnosno nije im važno da li je žilav i zelen iznutra, već se gleda samo kakav je naoko - navodi Karaš.
 
Jedna od starih prirodnih sorti je "novosadski jabučar", izbalansiranog i sočnog ukusa. Retko se sreće na pijaci, jer nakon što se ubere, istruli za svega nekoliko dana.
  • Kome?

    27.07.2017 21:48
    Samo vi proizvodite...
    Neću papriku u paradajzu. Hoću paradjz koji ume da truli.
    Ne interesuju me GMO ukrštanja koje neko naziva hibridom.
    Tako je i sa graškom. Od ovog novog graška samo boli želudac. Tvrd je užasno.
    PVC grašak. A paradajz ćemo sve manje kupovati.
    Pa nek oni ređaju oblike i boje, neka im odksače ko loptivca skočica.
    U moju kuću neće ući, makar živeo na hlebu i vodi.
    Od bezobraznog proizvođača ili uvoznika ne treba ništa uzeti.
    *"Ma ja naspem te hemije 10 puta više, brže mi raste. A 'ebaji ga, neću ga ja jest!"
    p.s. originalna izjava proizvođača luka u okolini NS.
  • eu citizen

    27.07.2017 20:45
    Dušan Savić@ ....nemam ja ništa protiv naših proizvodjača, naprotiv. jasno je da je osnovna krivica lošeg kvaliteta u lošem semenu i u lošem kvalitetu ploda paradajza koji se uvozi najčešće iz Turske za potrebe "naših" trgovinskih lanaca. Svojim komentarom sam hteo da stavim do znanja pojedinim komentatorima da je apsolutno netačna činjenica da gradjani razvijenih evropskih zemalja ne znaju kako izgleda pravi paradajz i da tamo jedu svakavo smeće..., oooo naprotiv, tamo se posebno ceni (i plaća) dobar proizvod !!!
  • Dusan Savic

    27.07.2017 16:25
    @eu citizen
    Domaci proizvod propada zato sto smo poceli da uzimamo strane sorte i da ih proizvodimo kod sebe a nisu za nase podneblje. Imamo nase doamce sorte koje treba sami da razvijamo e to je pravi i ukus i cena. Za smece koje uzimamo kao seme (koje dobijamo umesto naseg) i onda ga mi sadimo dobijamo na kraju smece od proizvoda. Poenta proslog komentara je da treba maksimalno da se baziramo na stare sorte koje su uspevali kod nas uz primenu svih agrotehnickih mera. Primer je jednostavan uzmemo polku (malinu) i sadimo na teritoriji Vojvodine a hocemo maksimalnu cenu, pa ne moze isti kvalitet i sturktura da bude kao npr u Valjevu Arilju (Njihove imaju veci procenat secera) hteli mi to da priznamo ili ne. Da lepo zasade sortu Vilamet ili Valjevku pa da vidite kako ide i cena i ukus. Kao da nije isto voce.
    Sto se cene tice to Vam je jednostavno do kursa dinara jer sadasnji kurs omogucava lak uvoz robe ali tezak izvoz. Kako u Turskoj po njihovom kursu Mars Snikers Ili TWIX kostaju 20 dinara a oni imaju svoj domaci od 15 dinara slicnog ukusa. Ali ovo je za neke ozbiljnije ekonomiste koji se ne pojavljuju na RTS-u jer je zabranjeno.
    Nas seljak dobro radi jer onaj koji tako radi on ne kuka on lepo proizvodi i zaradjuje kukaju oni koji misle da mogu malo da uloze i puno da zarade. To Vam je kao covek koji je bio u ratu i pokazao se kao dobar vojnik cuti o tome sta je radio, dok kukavica koja je bezala sa fronta se hvali na sva usta kako je junak

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.