Najavljene rigorozne kontrole rada na visokim temperaturama

Ministarstvo za rad Srbije apelovalo je danas na poslodavce i zaposlene da primenjuju preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu na otvorenom u uslovima visokih temperatura, kako bi se smanjio rizik po zdravlje radnika.
Najavljene rigorozne kontrole rada na visokim temperaturama
Foto: Pixabay
Kako je saopšteno, ministar Zoran Djordjević je zbog najavljenih visokih temperatura razgovarao sa direktorkom Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marinom Furtulom o zaštiti radnika.
 
Furtula je ukazala da su pri radu na otvorenom, kada su ekstremno visoke temperature, obaveze poslodavaca da dosledno primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise, kako bi se smanjio rizik po zdravlje zaposlenih, kao i da prilagode radni proces psihofizičkim mogućnostima zaposlenih.
 
Mere koje poslodavci treba da primenjuju podrazumevaju čestu izmenu zaposlenih za obavljanje poslova na otvorenom, preraspodelu obavljanja poslova tako što teži deo posla treba da se obavlja u hladnijem delu dana, zatim češće pauze uz obezbedjivanje velikih količina vode i bezalkoholnih napitaka, kao i obezbedjivanje prostora gde zaposleni mogu da se sklone od sunca.
 
Poslodavci su dužni da, izmedju ostalog, svoje zaposlene informišu o opasnostima po zdravlje pri izlaganju visokim temperaturama, da ih upoznaju sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama i da obezbede pružanje prve pomoći ukoliko dodje do zdravstvenih problema, kao što su dehidratacija organizma, sunčanica, toplotni osip, toplotni stres i slične tegobe.
 
Ministarstvo za rad je najavilo da će sprovoditi rigorozne kontrole primene tih preporuka.
  • e sad mi je stvarno

    02.08.2017 23:35
    muka od licemera
    Sta je sa nasim raskopanim gradom, sta sa ljudima koji rade po ovim vrucinama na uzarenom betonu, sta sa hradjanima koji moraju ici okolo naokolo, sta je sa cekanjem po pola sata autobusa da bi se otislo do lekara i obavili neodlozni poslovi. Pa zar toplana, put i drugi nisu mogli odraditi i isplanirati poslove za april. maj ili radovi na putu ostavljeni za septembar mada ni onda mozda nece biti sjajno.
  • naivcina

    02.08.2017 20:15
    .
    Ha ha ha, to vazi samo za drustveni sektor.Vi ne radite kod privatnika nema veze sto je toplo samo radi sve je hitno treba za juce ......... daj samo daj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija