Hrvatska roba pod rigoroznom kontrolom, analize traju 30 dana

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da Srbija povodom uvećanih hrvatskih taksi za srpsku robu sprovodi svoje mere u cilju zaštite države.
Hrvatska roba pod rigoroznom kontrolom, analize traju 30 dana
Foto: Pixabay
"Dok ne promene svoju odluku o uvećanim nametima za srpsko voće i povrće, nema razgovora. Mi svoje mere sprovodimo u cilju zaštite naše države", rekao je Nedimović za "Blic".
 
Prema saznanjima lista, Srbija je od petka, pored voća i povrća, rigoroznim kontrolama podvrgla i sve druge proizvode iz Hrvatske, a procedura laboratorijskog ispitivanja traje 30 dana. Uprava carina je dobila zadatak da pored fitosanitarnih i veterinarskih provera radi i laboratorijske analize svih proizvoda, pa je zbog dužine okončanja njihovih provera, a to je mesec dana, izvesno da mnogi proizvodi neće završiti na rafovima, već će propasti.
 
To je odgovor srpskih vlasti na odluku hrvatskog ministarstva poljoprivrede koje je 15. jula povećalo uvoznu taksu za 22 puta na voće i povrće koje dolazi iz zemalja koje nisu članice EU. Navodi se i da će se ovaj scenario primenjivati sve dok se ne oglasi Evropska komisija, odnosno ne suspenduje hrvatsku meru, koja je suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.
 
Kako navodi izvor lista, Uprava carina dobila je ovakav nalog pre 10 dana i već je mnogo voća i povrća iz Hrvatske propalo jer nije u stanju da izdrži dužinu inspekcijske i laboratorijske procedure.
 
"Od juče je nalog da se rigoroznim veterinarskim, fitosanitarnim i laboratorijskim analizama podvrgnu svi hrvatski proizvodi. Reč je o mesu, mleku, sladoledu i drugim namirnicama. Dakle, nema ulaza u Srbiju dok se sve te analize ne obave", objašnjava sagovornik iz Uprave carina i dodaje da one traju 30 dana i da toliko neće biti u prometu hrvatske robe.
  • G

    06.08.2017 18:02
    @London - potpuno je očekivano da "mislite da ste u pravu" kad se vidi da ste odlučili da dajete svoje mišljenje o nečemu o čemu nemate pojma, a da se prethodno niste ni potrudili da saznate činjenice. Pisalo je u člancima koliko je bilo ranije a koliko je sada, nije bilo 0. Ipak me začuđuje kako se Dačićeva spoljna politika preslikala i na ostale države regiona koje su uradile isto nakon ovakvog postupka Hrvatske.
  • LudiloOOo

    06.08.2017 11:22
    A inace Tackasti voda je toliko cista, da ne valja ni noge prati.
  • LudiloOOo

    06.08.2017 11:19
    ma koji ce nam ionako

    Tackasti bolje vodi gledaj sta rade Istra i Dalmacija, Vojvodina nema more.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija