Đačke uniforme će biti obavezne u svim školama u Srbiji

Nova školska godina i izmene zakona o obrazovanju unose niz novina u škole.
"Prvu narednu malu maturu rigorozno ćemo kontrolisati i snimati kamerama koje će biti postavljene u svim školama", najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević. Kako ističe, niko te snimke neće zloupotrebiti, pošto je krajnja namera dobra, da deca nauče da se na ispitima prolazi sa znanjem, a ne prepisivanjem.
 
Ove godine velika prašina se digla zbog prijave o neregularnosti na ispitima. U pojedinim školama na ovogodišnjim testovima iz srpskog jezika, matematike i na kombinovanom testu učenici su imali začuđujuće slične odgovore koji su doneli bolje rezultate. Ministar prosvete najavio je smenu rukovodilaca školskih uprava i utvrđivanje odgovornost direktora škola i inspektora na lokalu, gde se potvrde sumnje u zloupotrebe.
 
Šarčević je najavio i da će uniforme biti obavezne za sve osnovne škole u Srbiji, napominjući da je za sada 50 odsto škola pristalo na tu preporuku ministarstva, a da će ostale morati da se priklone toj ideji.
 
"Ovde nije pitanje uniformi, već ukidanja socijalnih razlika među učenicima. Uniforme će šiti sve tekstilne škole u Srbiji i to za džabe, a škole će same kreirati svoj logo", objasnio je on.
 
Koje novine još očekuju učenike u novoj školskoj godini možete pročitati OVDE.
  • Artifex

    11.08.2017 18:25
    Užas i blaga strava
    Čemu ovo? Zbog čega? Smanjite vi socijalne razlike tako što će roditelji imati dobre poslove i moći da zarade i tako svojoj deci kupe šta im je potrebno. Kako planirate da sakrijete to što jedno dete nosi NIKE patike od 200 evra, a drugo neke kineske od 500 dinara? Ili kako sakriti šta koje dete jede na velikom odmoru? Možda ste otkrili genijalan način da prikrijete da neka deca nose najkvalitetnije i najskuplje rančeve, a druga neke polovne i poluraspale? Ovo je samo tupavo robovanje formi umesto da se bavimo suštinom. Sramota!
  • harry

    10.08.2017 23:07
    neprirodno
    kako li će roditelji da objasne deci da nisu u hogvortsu :(
  • AA

    10.08.2017 22:57
    Ne shvatam kako oni misle to da sprovedu u delo?! Ja odvedem dete u skolu bez uniforme i sta je posledica? Jedan iz vladanja?! To ne znaci nista, ne ulazi u prosek. Izbacuju ga iz skole? Kako, svi imaju pravo na skolovanje, postoji li zakon po kome mozes izbaciti dete zbog uniforme? Moze se izbaciti samo ako ima prevelik broj neopravdanih izostanaka i onda ide u Svetog Savu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija