Er Srbija zabranila autističnom dečaku da putuje njenim avionom

Vrata aviona "Er Srbije" u nedelju, 6. avgusta, na letu Beograd - Tivat u 17:15, ostala su zatvorena za autističnog 11-godišnjeg Vida Antića.
Kako pišu Novosti, iako je trebalo da putuje u pratnji majke, bake i sestre, dečak nije otišao na more jer su, kako tvrdi njegov otac poznati istoričar Čedomir Antić, aerodromski supervizor, lekar i menadžerka leta procenili da Vidovo dugotrajno plakanje može da uznemiri ostale putnike.
 
Vid je bez ikakvih problema putovao avionom i do znatno udaljenijih odredišta, a nijedna aviokompanija do sada nije mu zabranila ulaz u avion, niti je postavljala posebne uslove zbog njegovog stanja. Zato, nezadovoljan ponašanjem osoblja Aerodroma "Nikola Tesla" i kompanije "Er Srbija", dečakov otac kaže da je rešio da presavije tabak.
 
"Zbog ugrožavanja pravne države i Ustavom zagarantovanih prava svih građana Srbije, podneću tužbu protiv Aerodroma i srpske nacionalne aviokompanije. Razlog što je moje dete skinuto sa leta je, kako su objasnili, njegovo uznemirujuće plakanje. Naime, tog popodneva došao sam na aerodrom da ispratim suprugu, svoje dvoje dece i njihovu baku na more. Zbog velike gužve, vrućine, čekanja, Vid se u jednom trenutku mnogo rasplakao. Takve okolnosti ponekad kod autistične dece izazovu uznemirenosti, ali ona je kratkotrajna i u granicama podnošljivog. Plakao je sedam-osam minuta", priča otac za Novosti.
 
Vrlo brzo, po njegovim rečima, prišla im je supervizorka i pitala da li dete prvi put leti i ima li strah od letenja. 
 
"Odmah sam rekao da je Vid autističan, ali da nije agresivan i da je već nekoliko puta leteo bez ikakvih problema. Istog trenutka odlučila je da mu zabrani da leti, uprkos mojim tvrdnjama da nije neprilagođen takvim situacijama. Predočio sam da time krši Vidova ljudska prava. Zatražila je da ga supruga i ja odvedemo na pregled kod aerodromskog lekara", priča Antić.
 
Lekar medicine rada im je rekao da dete mora da bude "psihijatrijski pripremljeno". Objasnio je značenje ove sintagme tvrdnjom da je pre leta trebalo da popije lekove za smirenje. Otac je na to rekao da se deci u razvoju bez preke potrebe ne daju lekovi za smirenje, te da ovo nije bila situacija u kojoj bi se to činilo. Zapitao je da li i drugu decu izbacuju sa letova. Let, inače, traje oko 40 minuta.
 
Iz kompanije "Er Srbija" žale zbog neprijatnosti kroz koju je pre tri dana prošla beogradska porodica. "Odluka da se mladom putniku ne dozvoli ukrcavanje u avion doneta je nakon što je postao veoma uznemiren i počeo je da se ponaša agresivnije dok je čekao u redu za prijavljivanje na let. Pojedini putnici, koji su takođe čekali u redu, izrazili su zabrinutost našem osoblju, kojem su bezbednost i dobrobit svih na letu prioritet. Po proceduri, svakog uznemirenog gosta mora da pregleda lekar na aerodromu da bi se utvrdilo da li je u stanju da putuje. Nakon procene doktora, obavestili smo porodicu da njihov član, nažalost, neće moći da putuje i objasnili procedure o promeni datuma leta. Kao avio-kompanija, ophodimo se jednako i nepristrasno prema svim našim gostima", poručili su za Novosti u "Er Srbiji".
 
Otac dečaka tvrdi da lekar nije ni pregledao Vida, pošto je izgovorio da su mu kolege samo "rekle da dete ima autizam".
 
Poverenica: Diskriminacija na osnovu zdravstvenog stanja je zabranjena
 
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podsetila je da je diskriminacija na osnovu zdravstvenog stanja, kao i na osnovu invaliditeta, Ustavom i zakonom zabranjena. Naglasila je i da se osobe sa zdravstvenim problemima ili invaliditetom susreću sa velikim brojem barijera u svim oblastima života, kao i čestim neprihvatanjem i nerazumevanjem okoline.
 
Ona je navela i da mora postojati dodatno razumevanje za probleme i potrebe dece sa autizmom kako bi živeli dostojanstveno, ravnopravno i bez diskriminacije.
 
"Pozivamo roditelje deteta kojem je onemogućen ulazak u avion, ali i sve ostale koji smatraju da su diskriminisani, da podnose pritužbe povereniku, kako bi se kroz postupke po pritužbama utvrdilo da li je prekršen Zakon o zabrani diskriminacije" navela je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.
  • ludlo

    13.08.2017 11:27
    Ne mogu da verujem kako se koristi svaka prilika da se udari po vlasti ne ulazeci u to da li je s pravom ili ne. Jednostavno bilo šta da urade udri negativnm komentarima. Zaboravlja se namerno da i ćorava koka nekad zrno nabode. Druga je priča kako se uopste moze raditi kada ti svi stoje iza ledja ne pomažu već te samo vuku dole i viču ne valja ne valja.Ne libe se mnogi da nam svimai štetu nanesu samo da postignu cilj sjaši kurta da uzjaši murta,.Jahali su i jedni i drugi i sve smo videli. Pozelesmo dobrog jahača pa makar i ne bio odavde.Kad te jašu svejedno koji su bitno da te ne udara bičem i nogom.
    Naš avion nikad ne bi poleteo jer ne postoje bezbedonosni preduslovi.Ako bi poleteo mimo protokola ljuljao bi se u vazduhu kao pijana ptica sve dok se ne bi zakucao.
    Narodna mudrost:sedi di si ni za disi nisi.
  • bes

    13.08.2017 10:54
    Zvezdo Granda mozda Te zagledaju zbog Tebe ili pecata u pasosu mene ne zagledaju.Ko mrzi svoju zemlju nije ni za jednu.Budite sretni sto vam otadzbina nije Sirija ili sl.
  • kad je svima dobro

    13.08.2017 10:40
    onda je dobro
    oca bas briga kako druga deca ovo registruju. Pa i mnogi odrasli su i bez dodatnog histerisanja jedva izrzali putovanje avionom.Ako putuju treba da pripreme dete da mu daju sredstvo za smirenje jer nije necije pravo na ustrb drugog demokratija.Kako bi tek bolesno dete reagovalo da je bilo jos jedno slicno koje je takodje uhvatila panika.Bio bi haos.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija