Direktor YUTA: Jeftiniji aranžman znači i stariji autobus

Ovog leta dosta je vesti o putnicima iz Srbije koji su se našli u neprijatnim situacijama prilikom odlaska na odmor, što zbog lošeg aranžmana, loših autobusa ili zbog toga što su im nestajale stvari, pa se postavlja pitanje mogu li građani da na neki način budu obeštećeni.
Turistima koji su preko agencije "Lui Travel" krenuli u Grčku autobus je stao već u Vranju, a put su nastavili posle nekoliko sati, da bi do kvara ponovo došlo u Grčkoj, gde su proveli nekoliko sati čekajući drugo vozilo.
 
Direktor YUTA-e, Aleksandar Seničić, rekao je za "Blic" da se od 100 autobusa pokvari između 20 i 30 njih, te da su autobusi kod nas uglavnom stariji od pet godina, što je veliki hendikep. Između ostalog, on napominje da organizator putovanja nije u obavezi da putnicima obezbedi smeštaj kada dođe do kvara.
 
"Sve do nekog razumnog roka. Zakonski, kašnjenje do 12 sati je dozvoljeno, a sve iznad toga agencija mora da refundira. U ovom slučaju, putnici će kasniti šest-sedam sati što je u redu", rekao je Seničić.
 
On potvrđuje da se putnici na dnevnom nivou veoma često žale YUTA-i na autobuse, ali da je veliki problem to što, kako je rekao, "oni ne razlikuju vrednost uplate i ono što dobiju".
 
"Cena je jednaka kvalitetu, pa ako uplatite jeftinije aranžmane, naravno da će te dobiti i stariji autobus", izjavio je prvi čovek YUTA.
 
Na pitanje da li putnici mogu da traže povraćaj novca ako tokom letovanja dođe do restrikcije vode, Seničić je objasnio da, ukoliko su turisti tokom dva dana neprestano bez vode, onda mogu da traže povraćaj novca od turističke agencije. Međutim, voda uglavnom nestaje oko 18-19 časova ili rano ujutru, na nekoliko časova, dakle nema nestašice u kontinuitetu, pa tako ni obeštećenja, prenosi "Blic".
 
"Putnici mogu podneti žalbu po povratku sa letovanja, pa onda će agencija kontaktirati vlasnika smeštaja i, ako je voljan, on će izvršiti povraćaj dela novca, dakle od 5 do 10 odsto od cele sume. Ali, to se može desiti samo pod uslovnom da turisti nisu imali vodu dva dana u kontinuitetu", poručuje Seničić.
 
Direktor YUTA je rekao da ove godine imaju 15 odsto više žalbi u odnosu na 2015. i 2016. godinu, ali je naglasio da između 50 i 55 odsto njih nemaju zakonskog osnova. Te žalbe se, kako je rekao, odnose uglavnom na kvalitet smeštaja, na higijenu, udaljenost od mora i kvalitet ishrane.
 
Podsetimo, putnici, među njima i Novosađani, koji su juče oko 11 sati krenuli iz Beograda proveli su prvo više sati na benzinskoj pumpi kod Vranja nakon što im se pokvario autobus. Kada su konačno krenuli, do novog kvara autobusa došlo je na putu u Grčkoj gde su potom proveli još nekoliko sati čekajući drugi autobus.
 
Putnici su ispričali da se autobus više puta zaustavljao na autoputu zbog kvara, klima nije radila, a u kabini se pojavio dim zbog čega je autobus vozio sa otvorenim vratima.
 
Turistička agencija "Lui Travel" uputila je izvinjenje turistima čije se putovanje u Grčku zbog kvara na autobusu produžilo na više od 24 časa. Agencija je navela da su u pitanju "nepredvidive i vanredne okolnosti", koje nisu mogle biti preventivno sprečene. 
 
Više o ovom slučaju OVDE.
  • /

    13.08.2017 20:40
    /
    jedno je tehnicki neispravan a drugo stariji autobus

    mozda je yuta medjunarodna ali ovaj izjavljuje u ime srbije
  • Zvek

    12.08.2017 06:38
    @BillDe

    "YUTA je očigledno još jedna beskorisna ustanova koja je sama sebi cilj postojanja."
    Grešiš!!!
    YUTA je Nacionalna asocijacija turističkih agencija, što znači da je finansiraju turističke agencije - članice.
    Ona ne postoji da štiti turiste nego agencije od nas, što je i logično jer se finansiraju od njihovih para.
    Gospodin direktor odlično radi svoj posao jer vezuje konja gde mu gazde kažu.
    Odlična kinta i "alllaaaah se uvalih" !!!
    Koga hoće i bicikl mu se prasi...
  • brane

    11.08.2017 20:04
    @Liman Cleaner 11.08.2017 • 19:05
    .. tu krvavu nedodjiju? ..

    Ta nedodjija godisnje zaradi 10 milijardi evra od turizma .
    Koliko zaradi Srbija ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.