Ivošević: U slučaju Savamale se ide na zastarevanje

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević izjavio je da prebacivanje slučaja Savamala iz više tužilačke instance na nižu govori da se ide na zastarevanje.
Tome u prilog ide, kako je rekao, i prekvalifikacija krivičnog dela.
 
"Slučaj 'Savamala' je motivisan politikom. Tužilaštvo je pod kontrolom izvršne vlasti. U Srbiji imamo mnogo primera koji potvrđuju da postupci u koje je umešana politika na kraju zastare. Sa prebacivanjem predmeta iz višeg u niže tužilaštvo, smanjuje se i rok koji je potreban da slučaj zastari", rekao je Ivošević za "Danas".
 
Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je u petak od Ministarstva unutrašnjih poslova i policije da prikupe obaveštenja radi identifikacije i otkrivanja NN lica koja su u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine učestvovala u slučaju "Savamala", a od Sektora unutrašnje kontrole MUP-a da prikupi obaveštenja radi utvrđivanja činjenica o postupanju policije te noći.
 
Više javno tužilaštvo u Beogradu prebacilo je slučaj noćnog rušenja u Hercegovačkoj ulici Prvom osnovnom tužilaštvu, jer je u predistražnom postupku zaključilo da nije počinjeno krivično delo iz nadležnosti Višeg tužilaštva, navodi se u saopštenju Prvog osnovno tužilaštva.
 
NN lica sada se terete za delo "učestvovanje u grupi koja je zajedničkim delovanjem lišila života neko lice ili mu nanela tešku telesnu povredu, oštetila imovinu u većem obimu" za šta je kazna do pet godina zatvora, dok je za vođu grupe  kazna do osam godina.
 
"Slučaj je bio u Višem tužilaštvu duže od godinu dana i ništa od navedenog nisu saznali. Sada mi ovaj zahtev Prvog osnovnog tužilaštva deluje kao da oklevaju i da je cilj da se sve prolongira. Uostalom prekvalifikacija krivičnog dela za koji se sumnjiče počinioci mi govori da se ide na zastarevanje slučaja", rekao je Ivošević.
  • Mile

    12.08.2017 11:00
    Ukoliko im uspe da "korišćenjem marifetluka" slučaj Savamale zastari, to još ne znače da "slučaja nije ni bilo". Tamo gde je pravo neefikasno, bojimo se da se slučaj ne podvede pod druge metode rešavanja u zastari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.